Beyin pili yani tıbbi adı ile derin beyin simülasyonu kısaca bir çift elektrotun beyninizin belirli bölgelerine cerrahi bir işlemle yerleştirilmesini içerir. Beyin pili ameliyatı tecrübe gerektiren, hastadan hastaya hekimden hekime başarı şansının değiştiği bir ameliyattır. Elektriksel uyarılar verilerek beyindeki belirli hücreleri ve kimyasalları etkileyerek bazı hastalıklarda tedavi edici özellikler ortaya çıkartmak, hastanın ilaç kullanımını azaltmak, hastalığın önceki evrelerine dönmesini sağlamak amaçlanır. Örneğin Parkinson hastalığında hastalığın etkisi ilk yıllarda minimalken yıllar geçtikçe giderek artış gösterebilir. İşte beyin pili tedavisi ile biz ilk olarak hastalığın hasta üzerindeki etkilerini azaltmayı, ikincil olarak ise ilaca olan bağımlılığın azaltılmasını hedefliyoruz. Yani beyin pili tedavisi sonrası hastalarımız, hastalığın etkileri anlamında 5-10 yıl öncesine geri dönüş sağlayabiliyor.

Beyin Pili ameliyatı hangi hastalara uygulanır?

Beyin pili ameliyatı distoni, epilepsi, esansiyel tremor, obsesif kompulsif bozukluk, parkinson hastalığı gibi durumlarda başarı ile uygulanan bir yöntemdir. Beyin pili ameliyatı öncelikli bir tedavi seçeneği değildir. Yukarı saydığımız hastalıklara yakalanan hastalarımızda ilk olarak ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisinin fayda etmediği, hastalığın ilerleyişinin giderek arttığı ya da ilaçların yan etkileri nedeniyle kullanılamadığı durumlarda beyin pili tedavisi önerilmektedir. Yine Parkinson hastalığından örnek verecek olursak örneğin titreme nedeniyle normal hayatını idame ettiremeyen, ağır nöbetler geçiren, artık ilaçların da durumu azaltmadığı, deyim yerindeyse kendi başına yemek bile yiyemeyen hastalarımız beyin pili ameliyatı ile tekrar sağlıklarına kavuşabiliyorlar. Ameliyat sonrası titremelerinin belirgin olarak azaldığı net olarak görülüyor.  

Beyin pili hastalığı tamamen iyileştirir mi?

Beyin pili ameliyatı hastalığı tamamen iyileştirmez. Hastalığın belirtileri olan tutukluk, katılık, hareket zorlukları, yürüme zorluğu gibi problemler azalır, hemen hemen kaybolur. Beyin pili çıkartıldığında ya da kapatıldığında hasta tekrar eski durumuna döner. Beyin pili ameliyatının başarısında hasta seçimi çok önemlidir. Beyin pili tedavisinin başarılı olabileceği hastalar özenle seçilmelidir. Her distoni, epilepsi, parkinson hastalığı beyin pili tedavisine cevap vermeyebilir. Bu nedenle tedavinin hangi hastada uygulanabileceğinin belirlenmesi ve başarısı hekim tecrübesi ve bilgisi ile orantılıdır.

Beyin pili ameliyatı riskli midir?

Beyin pili ameliyatı beyin ameliyatları arasında en az riskli ameliyatlardandır. Yüzde iki, yüzde üç oranında ciddi komplikasyon oluşma riski vardır. Tedaviye oranladığımızda risk minimaldir. Beyin pili tedavisinin en büyük avantajı hastaya göre ameliyat sonrası pilin ayarlanabilir olmasıdır. İhtimali düşük de olsa beyin piline bağlı herhangi bir olumsuz durum ortaya çıkarsa beyin pili dışarıdan kapatılabilir. Gerekirse tamamen çıkartılabilir.

Beyin pili ameliyatı nasıl yapılır?

İlk olarak beyin pili ameliyatı yapacağımız hastamızın MR, bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemleri ile beyin haritası çıkartılır. Ardından hangi noktalara elektrot adını verdiğimiz uyaranların yerleştirilmesi gerektiği tespit edilir. Elektrotların görevi patolojik impulsları düzenleyen elektriksel impulslar üretmektir. Bu elektriksel uyarımın sağlanması için ise üst göğsünüzdeki cildin altına yerleştirilen kalp pili benzeri bir cihaz kullanılır. Yani bu cihaz bir nevi beyindeki elektrotlara elektriksel uyarım gönderilmesini sağlayan bir güç kaynağıdır. Cildinizin altından geçen bir tel, göğüs altına yerleştirilen bu cihazı beyninizdeki elektrotlara bağlar. Dışarıdan da kumanda aracılığı ile uygun elektriksel aktivite ayarlanarak optimizasyon sağlanır.

Beyin pili ameliyatında beyne yerleştirilen elektrotlar genellikle hasta uyanıkken lokal anestezi altında takılır. Ancak hekimin tercihi ve hastanın durumuna göre genel anestezi altında da yapılabilir. Anestezi altında yapıldığı için hasta herhangi bir acı hissetmeyecektir. Ameliyat iki ila beş saat arası sürebilir. Ameliyat sonrası ilk birkaç gün normal olarak baş ağrısı ve baş dönmesi görülebilir. Bir süre sonra bu ağrılar geçecektir.

Beyin pilinin ömrü ne kadardır?

Beyin pillerinin ömrü yaklaşık beş altı yıldır. Beş altı yıl sonra pil bittiğinde on beş dakika ile yarım saat arasında değişen kısa süreli bir operasyonla yeni batarya ile değiştirilir. Kablolara ve beyindeki elektrotlara dokunulmaz.

Beyin pili ameliyatı sonrası ne zaman normal hayata dönebilirim?

Ameliyat sonrası hastanede yatış süresi ortalama dört beş gün kadardır. Dikişlerin alınması ve tam iyileşme bir aya kadar sürer. Bu süre sonunda hasta normal hayatına dönebilir. Ancak beyin pili takılı olduğu için düşme, çarpışma gibi ihtimallerin olduğu hareketlerden ve aktivitelerden uzak durması tavsiye edilir.

Parkinson beyin pili ameliyatlarını bu konu ile özell olarak ilgilenen bir ekiple birlikte başarılı bir şekilde yıllardır uygulamaktayız. Ayrıntılı bilgi ve randevu için iletişim bilgilerimizi kullanabilirsiniz.