Anevrizma Ameliyatı Sonrası 13 Altın Kural

Anevrizma ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken, bir beyin cerrahı olarak altın kurallar olarak nitelendirdiğim, 13 tavsiye bulunmaktadır. Bu tavsiyeler anevrizma ameliyatı geçiren hastaların tekrar anevrizma rahatsızlığı yaşamamaları için değil, aynı zamanda sağlıklı bir yaşam sürmeleri için de gereklidir. Hastalarımız anevrizma rahatsızlığı sonrası başarılı bir ameliyat süreci geçirmişlerse aşağıda sayacağımız konulara dikkat etmelidirler:

  • Anevrizma ameliyatı sonrası her şey düzgün yapılsa bile küçük bir ihtimal de olsa bir komplikasyon olarak vazospazm (beyin damar büzüşmesi)  gerçekleşme ihtimali vardır. Bu nedenle doktorunuzun ameliyat sonrası verdiği ilaçları düzenli kullanmalısınız. Ancak korkmamak gerekir. Anevrizma ameliyatı sonrası vazospazm yaşama ihtimali düşüktür... Diğer taraftan anevrizmaların tedavisi için tek ve en iyi seçenek endovasküler tedavi yani kapalı ameliyat ya da bazı anevrizmalar için açık cerrahidir. Günümüzde anevrizma ameliyatlarında başarı ihtimali oldukça yüksektir. Eğer anevrizmanız kanamadan önce tespit edilip kapatılmışsa çok iyi bir durumda olduğunuzu söyleyebilirim.
  • Eğer kanamış baloncuk sonrasında anevrizma ameliyatı yapılmışsa baloncuk iyileşse bile, beyin kanamasının yıkıcı etkileri ile yaşamak maalesef bazı hastalarımız açısından kaçınılmaz olabilmektedir. Ancak birçok hastamız ise kanamış anevrizmaya rağmen tekrar eski sağlığına kavuşabilmektedir. Beyin kanaması sonrası hastaneye başvuran hastalarımız ameliyat sonrası eski güçlerine kavuşabilmek için doktorlarının tavsiye ettiği fiziksel rehabilitasyonlarını uygulamalı ve kaslarını güçlendirici düzenli egzersizler yapmalıdırlar. Eğer beyin kanaması sonrası tedavi olan hastalarımızda işlev kaybı görülüyorsa kalıcı olup olmadığını anlamak için zaman gerekmektedir. Bazen beynin diğer bölgeleri hasara uğrayan bölgenin görevini üstlenebilmektedir.
  • Yorgun hissettiğinizde dinlenin. Yeterli ve kaliteli uyku anevrizma ameliyatı sonrası iyileşmenize ve hücre yenilenmesine katkı sağlayacaktır. Eğer dinlenmekte zorluk çekiyorsanız günlük dinlenme rutini oluşturun. Zamanla vücudunuz bu ritme uyum sağlayacaktır.

Anevrizma ameliyatı sonrası düz yatmamaya çalışın

  • Anevrizma ameliyatı sonrası dinlendiğiniz sürece düz yatmamaya çalışın. Yatağınızı baş kısmınız hafif yukarıda olacak şekilde eğimli hale getirin. Ya da yastığınızın, boynunuzun altına ekstra yastık, havlu vs. koyarak bunu sağlayın.
  • Yataktan kalkerken ilk önce oturup bir süre bekleyin. Hemen kalkmaya çalışmayın. Yavaşça, kontrollü bir şekilde kalkın.
  • Anevrizma ameliyatından itibaren 4 hafta süresince saçınızı boyatmayın. Varsa dikişleriniz alındıktan iki üç gün sonra saçlarınızı yıkayabilirsiniz. Ancak bir müddet başınızı ıslatmamaya ve yüzmemeye özen göstermelisiniz.
  • Anevrizma ameliyatından sonra sigara içiyorsanız mutlaka sigarayı bırakmalısınız. Çünkü yapılan araştırmalarda sigara içen bireylerde anevrizma görülme ihtimali çok daha fazladır. Beynimizin sağlıklı çalışabilmesi için oksijene, temiz havaya ihtiyacı var. İnsanlar temiz hava alamadığı durumlarda baş ağrıları yaşarlar. Ancak sigara içen insanlar nikotin ve sigara bağımlılığından dolayı bu baş ağrılarını hissetmemeye başlarlar. Sigara alışkanlığı beyin hücrelerine oksijen gitmesini engeller. Kan dolaşımını azaltır. Sigara vücudun diğer bölgelerinde olduğu gibi beyin damarlarında da incelmelerin, tıkanmaların, anevrizma rahatsızlığının başlıca nedenidir.

Tansiyonunuzu kontrol altına alın

  • Anevrizmaların oluşmasının ve kanamasının bir diğer başlıca nedeni yüksek tansiyondur. Normal tansiyon 120/80 civarlarındadır. Tansiyon yükseldiği zaman damarlara yapılan basınç artar. Beyin damarlarımızda hassas yapıda oldukları için artan kan basıncıyla incelir ve genişlerler. Anevrizma yani beyin baloncuğu oluştururlar.  Bu nedenle tansiyonumuz mutlaka kontrol altında tutmalıyız. Eğer yüksek tansiyon rahatsızlığınız varsa mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız.
  • Anevrizma ameliyatı sonrası, hastaneden taburcu olduktan sonra, bol bol yürüyüş yapmalısınız. Düzenli yürüyüş yapmak tansiyonumuzu kontrol altında tutmaya yardımcı olur. İlk önce kısa mesafeli yürüyüşlerle başlayın. Gün geçtikçe mesafenizi arttırın. Yürümek kolesterolümüzü dengeler. Stres seviyemizi azaltır. Kan basıncımızı dengeleyerek anevrizma oluşumunu engeller. Kabızlığı önler. Diğer taraftan yürüyüş sırasında alacağımız bol oksijen beyin sağlığımıza fayda sağlayacaktır.
  • doktor-ali-yilmaz-anevrizma-ameliyati-sirasinda

  • Dengeli ve kaliteli beslenelim. Mümkün olduğunca hazır gıdalardan, yapay besinlerden ve koruyuculardan uzak duralım. Tuz ve şekeri hayatımızdan mümkün olduğunca çıkartalım. Doğal beslenelim. Hücre yenilenmesi için bol bol su içelim. Aşırı kilo alımı diğer organlarımız da olduğu gibi beynimize de zarar verecektir.
  • Özellikle anevrizma ameliyatı sonrasında kafa travmasına yol açabilecek aşırı ve dengesiz hareketlerden kaçınalım. Araç kullanırken emniyet kemerimizi mutlaka takalım. Futbol ya da diğer travmaya yol açabilecek sporlardan kaçınalım.
  • Doktorunuz alabileceğinizi söyleyene kadar alkolden uzak durun. Yürüyüş harici ağır egzersizlerden kaçının.
  • Son olarak anevrizma ameliyatı sonrası rutin kontrollerinizi ihmal etmeyin. Belirttiğimiz bu altın kurallara uyduğunuz sürece zamanla anevrizma ameliyatının olumsuz etkilerinden kurtulacak ve eski yaşamınıza dönebileceksiniz. Eski yaşamınıza dönme inancı size güç verecektir. Bir beyin cerrahı olarak anevrizma ameliyatı sonrası iyileşen binlerce hastayı gördüm. Onları düşünmek size güç verecektir. İnancınızı ve umudunuzu her zaman güçlü tutmalısınız.
Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı Doktor Ali Yılmaz ile sitemiz üzerinden iletişime geçmek için tıklayın...