Bel Fıtığı Belirtileri

Bel ağrısı toplumumuzda yaygın bir şikayettir. Mutlaka her insanın kendisi olmasa bile yakınlarından birisi bel ağrısı şikayeti çekmektedir. Bel fıtığı neredeyse herkesi etkileyebilir. En sık 30-50 yaşlarında, bir yandan çok oturan, az spor yapan veya hiç spor yapmayan, diğer yandan her gün ağır yük kaldıran kişilerde görülür. Bu yazımızda bel fıtığı tedavisi, bel fıtığının nasıl teşhis edildiğine ilişkin bilgiler bulabilirsiniz...  

Bel fıtığı genç ve sportif insanlarda diğer insanlara göre görülme sıklığı düşük de olsa görülebilir. Normal olarak, intervertebral diskler omurganın hareketliliğinden sorumlu olan bir tür amortisör görevi görür. Fıtıklaşmış bir diskte ise ya diskin kayması ya da yırtılması söz konusudur.

Bel fıtığı belirtileri:

Belirtiler, fıtıklaşmış bir diskin ciddiyetine, tipine ve şekline göre değişebilir. Bazı olaylar hasta tarafından hiç fark edilmez. Bazılarına, uyuşma veya felç gibi ağrı veya hasar belirtileri veya çok ciddi vakalarda kabarcıklar ve rektal bozukluklar şeklinde ciddi tahriş semptomları eşlik edebilir.

Tipik olarak, hastalar ani sırt ağrısı çekerler, bu da özellikle omurgaya yük bindiğinde daha şiddetli hale gelir. Ek olarak, omurga bölgesinde genellikle sertleştirilmiş kaslar vardır.

Lomber omurga etkilenirse, ağrı genellikle kalçalara veya bacaklara yayılır ve / veya hasta bacaklarda karıncalanma hisseder. Ağrı genellikle öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda kötüleşir.

Servikal omurganın fıtıklaşmış bir diski durumunda, etkilenenler öncelikle hastalığın derecesine bağlı olarak kollara ve başın arkasına yayılan boyun ağrısından şikayet ederler. Aşırı durumlarda hiç hareket edememe gözlenebilir. Tabi ki her ağrının nedeni fıtık değildir. Ancak Beş ila yedi günden daha uzun süren veya bacaklara veya kollara yayılan sırt ağrınız varsa mutlaka uzman bir doktorun bel fıtığı yönünden incelemesi gerekir.

Bel fıtığı nasıl teşhis edilir?

Tanının başlangıcında hekime en fazla yardımcı olan hususlardan birisi hastanın öyküsüdür. Hekiminiz

Ağrının tam olarak nerede olduğuna,

Hastanın nasıl hissettiğini (örneğin, batma, delme ...),

Ağrının ne kadar süredir olduğuna,

Nasıl başladığına ilişkin bilgiler edindikten sonra gerekirse tomografi vb. görüntüleme yöntemlerine başvurarak hastalık teşhis edilir.

Bel fıtığı tedavisi:

Bel fıtığı mutlaka ameliyatla sonuçlanmaz. Aksine: Etkilenenlerin neredeyse yüzde 90'ında, semptomlar ilaç tedavisi ve fizik tedavi ile geçebilir. Altı ila sekiz hafta sonra semptomlar genellikle tamamen kaybolur.

Bel fıtığı İlaç tedavisi:

İlk olarak, doktor ağrı kesici ve antienflamatuar ilaçları reçete eder. Acı çekmenin baskısını hastadan uzaklaştırır ve hastanın kaçınması gereken haraketleri belirtir ve fıtık ağrısını azaltacak bir duruş önerir. Ağrı bölgesine uygulanan sıcaklığın da yardımcı olduğu bilinmektedir. Sıcaklık kan dolaşımını uyarır ve aynı zamanda kasları gevşetir. Ayrıca gerektiğinde ilaç tedavisine ek olarak fizik tedavi de önerilir.

Bel fıtığı cerrahi tedavi:

Cerrahi tedavi de ağrı çok belirgindir ve ilaç tedavisi işe yaramaz. Hastanın ağrıları ilaçla bile giderilemeyecek seviyededir. Felç, hareket etmede, hatta yürümede ve oturmada dahi ciddi zorluk durumlarında hastanın durumuna göre cerrahi tedavi önerilir.

Bel fıtığı ile ilgili diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.