Siyatik Ağrısı

Siyatik ağrısı siyatik siniri boyunca uzanan, belden kalçaya ve bacaklara doğru yayılan şiddetli ağrıdır. Genellikle lomber omurganın bel fıtığı ya da omurilik kanalının daralması (spinal stenoz) gibi nedenlerle siyatik sinirini baskılaması sonucu oluşur. Teşhis için MR veya BT taraması kullanılır. Tedavisi genellikle semptomları yani ağrıyı gidermeye odaklanır. Şiddetli nörolojik semptomlar varsa ya da konservatif tedaviye rağmen ağrılar azalmıyorsa ameliyat gerekebilir. 

Nedenleri 

Siyatik sinirden kaynaklanan ağrı sinir kökünün genellikle fıtıklaşmış disk, kireçlenme, spinal stenoz veya daha az sıklıkla spinal tümör veya apse nedeniyle sıkışması nedeniyle oluşur. Sinir genellikle bel bölgesinde kompresyona uğrar. Ancak vertebral kolonun dışında, pelvis veya kalça seviyesinde de sıkışması mümkündür.  

Siyatik ağrısı nasıldır? 

Ağrı siyatik siniri boyunca en sık kalçaya, uyluğun arka tarafına yayılır. Ağrı yanma şeklinde ya da keskin bıçak girer gibi ağrı şeklinde tarif edilir. Alt sırt ağrısı olmadan yalnızca kalça ve bacaklarda ağrı görülebilir. Bel fıtığı varsa öksürürken ya da kaslar kasılırken ağrı artabilir. Hastalar bacaklarında uyuşukluktan ve etkilenen bacağın zayıflığından şikayet ederler. Sinir köklerinin sıkışması yukarıda saydığımız semptomların yanı sıra diz refleksinde, ayak bileği refleksinde kayba yol açabilir. Bacak kaldırma testi, kayma testi gibi yöntemler ağrının kaynağı hakkında hekime bilgi verir. 

Siyatik ağrısı nasıl tedavi edilir? 

Siyatik ağrısını tedavi etmek için ilk planda konservatif tedaviler uygulanır. Genellikle siyatik ameliyatsız bir şekilde iyileşir. Konservatif tedaviler arasında fiziksel aktivite, ilaç tedavisi, fizik tedavi ve enjeksiyon tedavileri bulunur. 

Konservatif tedavilerle akut siyatik ağrısı genellikle bir iki hafta içerisinde azalmaya başlar. 6 haftaya kadar alt sırt ağrısını hafifletmek için ilaç tedavisi uygulanabilir. Kas spazmı sıcak veya soğuk kompresyon ile azaltılabilir. Fizyoterapi yararlı olabilir. Ağrının kaynağı fıtık ise ağrı izin verdiği sürece günlük yaşama devam edilmesi yani hareket edilmesi iyileşmeyi hızlandırır. Kötüleşen veya düzelmeyen kas güçsüzlüğü, ilerleyici nörolojik defisit varsa ya da konservatif tedavinin 6 hafta boyunca uygulanmasına rağmen ağrılarda azalma yoksa cerrahi tedavi önerilir. Çünkü siyatik ağrısı hastanın çalışma kapasitesini, duygusal veya genel durumunu derinden etkiler, yaşamı çekilmez hale getirir. 

Bel fıtığı için standart cerrahi prosedür mikro diskektomidir.  Günümüzde mikro cerrahi yöntemlerin gelişmesiyle bel fıtığı ameliyatları hastanın aynı gün taburcu edilebildiği, minimal kesi ile daha konforlu bir şekilde daha hızlı iyileşme süresi ile yapılabilmektedir.  

Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.