Bel Fıtığı Nedir

Bu yazımız bel fıtığının ne olduğu ve bel fıtığına yakalanmada risk faktörleri ile ilgilidir. Çoğu insan hayatının bir bölümünde bel ağrıları yaşar. Bu bel ağrıları kimi zaman belde değil de bacakta, kalçada da hissedilebilir. Yaşanılan bel ağrılarının nedenin fıtık oluşumu olabileceği gibi, bel omurlarının dejenere olmuş olması, aşırı yükleme sonucu kas ağrıları gibi birçok başka nedeni de olabilir. Peki bel fıtığı nedir?

İntervertebral diskler omurlar arasında bulunur. Yürüme veya yük taşıma gibi arkaya uygulanan tüm gerilimlerin amortisörü görevi görürler. Komşu omurların iki kemik yüzeyi arasındaki temasını önlerler. Diskler yaklaşık 6 mm kalınlığında düz, yuvarlak yapılardır. İşte bel fıtığı omurlar arasında bulunan, amörtisör görevi gören bu disklerin kayması ya da yırtılması sunucu omurilikten çıkan sinirleri sıkıştırmasıyla oluşur.

Risk Faktörleri:

Temel risk faktörleri yaşlanma, aşırı kilo, hareketsiz yaşam, aşırı ya da dengesiz yük kaldırılmasıdır. 60 yaş ve üstü yetişkinlerin yarısından fazlası bel ağrısı çekmektedir. Bu ağrılar her zaman bir fıtık sorununun işareti değildir. Ancak yaş ilerledikçe fıtık riski de artar.

Her elli kişiden birinin fıtıklaşmış bir diskle, çoğu zaman asemptomatik olduğu tahmin edilmektedir. Bununla birlikte, bu yaygınlık oranı sadece belirli fıtıkların asemptomatik doğası nedeniyle sadece bir tahmindir. Erkeklerin çalışmalarının doğası ve oynadıkları sporlar nedeniyle kadınlardan daha fazla etkilenme olasılığı daha yüksektir.

Travma, bel fıtığının bir başka nedenidir. Omurgaya uygulanan aşırı stres, intervertebral disk yer değiştirmesine ve bir fıtık oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle, fıtığın doğrudan nedeni, omurga üzerinde aşırı veya travmatik bir stres olacaktır, bu da disk yer değiştirmesine neden olacaktır, ancak çoğu zaman travma sonrası fıtık başlayan kişilerde daha önce var olan bel ağrısı, ağrı olmasa bile disklerde dejenerasyon mevcuttur.

Ayrıca aşırı kilo ve hareketsiz yaşam bel fıtığı için bir başka risk faktörüdür. Bel ve karın bölgesindeki kasların haraketsiz yaşam sonucu zayıflaması, bel disklerine binen yükü arttıracaktır. Bel diskleri ise kendilerine yardımcı olması gereken kasların işlevini yerine getirememesi sonucu daha çabuk ve kolay dejenere olacaktır.

Bel fıtığı ile ilgili diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.