Bel Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Bel ağrısı yaşayan kişiler sıklıkla bel ağrısı için hangi bölüme gidilir? Sorusunu sormaktadır. Bel ağrısının birbirinden farklı birçok nedeni vardır. Omurga kaynaklı olabileceği gibi vücudun başka bir bölgesinden bele vuran ağrı, böbrek rahatsızlığı gibi farklı nedenleri olabilir. Ancak en sık görülen nedeni omurga kıkırdakları ve çevresindeki kas yapılarından kaynaklanan ağrılardır. Omurga kaynaklı ağrılar ve tedavileri beyin ve sinir cerrahisi branşını ilgilendirmektedir. Bu nedenle bel ağrısı yaşayan kişiler beyin cerrahisi uzmanına başvurarak ağrının kaynağının öğrenmelidir. Eğer ağrının kaynağı omurga ya da bel fıtığı gibi rahatsızlıklar değilse doktorunuz ağrının nedenine göre ilgili branşa sizi yönlendirecektir.  

Neredeyse her insan hayatının bir bölümünde bel ağrısı yaşamaktadır. Ağrı genellikle dinlenmeyle bir süre sonra geçer. Ancak omurgalar arasındaki kıkırdak yapılar zedelenerek yer değiştirir ve sinirleri sıkıştırırsa yaşamınızı, hareket kabiliyetinizi etkileyen uzun süreli ağrılarla karşılaşırsınız. Bel fıtığı olarak tanımlanan rahatsızlık omurlardaki zedelenmelerden, ani hareketlerden, hareketsiz yaşamdan, aşırı kilodan ya da uygun olmayan şekillerde cisimleri kaldırmaktan kaynaklanmaktadır.  Her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen en çok orta ve ileri yaşı ilgilendirir. Tedavisi beyin cerrahisi ve fizik tedavi uzmanlarının birlikte çalışmasını gerektirir. 

Bel Fıtığı Tedavi Yaklaşımları

Bel fıtığında cerrahi tedavi son seçenektir. İlaç ya da fizik tedavi uygulanırken ağrının giderilmesine odaklanan, bu sayede iyileşme sürecini hızlandırarak hastayı rahatlatan ozon tedavisi, radyofrekans ablasyon ya da radyofrekans nörotomi gibi ağrı tedavileri mevcuttur. İşlemin kısa sürede yapılması, hastanın bir saat içerisinde normal yaşamına devam edebilmesi, ağrının anında kesilebilmesi, sonraki tedaviyi engellememesi bu tedavilerin avantajlarıdır. Tabi ki her alanda olduğu gibi bu tedavilerin ne kadar fayda sağlayacağına hasta özelinde karar verilmelidir. Bel ağrıları çoğu zaman cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulmadan giderilebilir. Ancak ciddi zedelenmelerde cerrahi tedavi kaçınılmaz olabilmektedir. 

Sonuç olarak bel ağrısı için hangi bölüme gidilir sorusunun yanıtı beyin ve sinir cerrahisidir. Fizik muayene ve görüntüleme yöntemlerinden yararlanarak doktorunuz ağrının kaynağını size söyleyecektir. En azından özellikle orta yaş ve üstü kişilerde sık görüldüğü için ağrının kaynağı olarak bel fıtığı ihtimalini dışlamak önemlidir. Yine bel ağrısı yaşayanlar erken dönemde uzmana başvurmalıdır. Bu sayede erken dönemde tedavi olup, varsa bel fıtığının ilerlemesini engelleyici yaşam tarzı değişiklikleri ile sağlıklı bir yaşam sürdürebilirler. 

 Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.