Kanamış Beyin Anevrizması Sonrası Hafıza Kaybı

Kanamış beyin anevrizması sonrasında hastaneden taburcu olunsa bile beyin kanaması tedavisi uzun bir sürece yayılan önemli bir yaşam olayıdır. Anevrizmaya yönelik özellikle açık ameliyat veya kanamış beyin anevrizması sonrasında hastalar uzun veya kısa süreli fiziksel, bilişsel ve duygusal değişikliklerle karşı karşıya kalırlar. Hastalarımız kısa ve uzun süreli hafıza kayıpları yaşayabilirler.. Özellikle kanamış beyin anevrizması sonrası hastalarımız iyileşmeleri ve sağlıklarına kavuşmaları için uzun süre tedavi ve rehabilitasyon gerekebileceğini bilmelidirler.

Rüptüre olmuş anevrizma sonrası beyin kanaması geçiren hastaların, anevrizması kanamadan tedavi edilen hastalara göre iyileşme süreleri daha uzundur. İyileşme süresinin ne kadar olacağı, hafıza kaybı varsa kalıcı olup olmayacağı hastanın genel sağlık durumuna, yaşına, beynin etkilenen bölgesine göre farklılık gösterecektir. Yaşlı, kanaması olan hasta rehabilitasyona ihtiyaç duyabilecekken, genç hasta rehabilitasyon sürecine gerek duymadan eski sağlığına kavuşabilecektir.

Beyin anevrizmasından kurtulanlar sıklıkla iyileşmelerinin ne kadar süreceği sorusunu sormaktadırlar. Maalesef anevrizma tedavisi sonrası iyileşmenin ne kadar süreceğini, hafıza kaybı varsa ne zaman düzeleceğini önceden kesin olarak belirtmek mümkün değildir.

Anevrizma ve beyin kanaması geçiren hastamız ve ailesi mutlaka iyileşeceklerine yönelik inançlarını sürdürmelidirler.  Bir bebek dünyaya geldiğinde bilişsel düzeyde birçok şeyi kavrayamaz. Ancak bebeğin hayata olan tutkusu, öğrenmeye yönelik azmi, denemekten asla vazgeçmemesi kısa sürede beynin inanılmaz derecede öğrenmesine ve gelişmesine neden olur. Genel kural: beyin yaşıyorsa öğrenmeye devam edecektir. Dolayısıyla her zaman umut vardır.

Beynin diğer hücrelerinde olduğu gibi hafıza kısmında da yitirilen beyin fonksiyonlarının bir kısmını, diğer beyin hücreleri zamanla kendileri üstlenebilirler. Bunu sağlamak, anevrizma ameliyatı sonrası rehabilitasyon sürecini aksatmamaya ve inançla gayret etmeye bağlıdır.


Anevrizma sonrası hafıza kaybı tedavisi için öneriler

Hafıza beynin birçok bölümünde yer alır. Eğer beyin anevrizması sonrasında meydana gelen kanama veya anevrizma ameliyatı hafızayı kontrol eden alanlardan herhangi birine zarar verirse kişinin hafızasında sorunlar ortaya çıkacaktır.


hafiza-gelistirme


Anevrizmadan kurtulanlar, özellikle kanamış anevrizmaysa genellikle kanama anını hastanede olanların çoğunu hatırlamazlar. Ancak hastanede olanları ve olayı hatırlamamak normaldir. Çünkü travma anıdır ve beyin bu travma anını hatırlamayabilir.

Hayatta kalanların çoğu iyileştikçe hafızalarını yeniden kazanırlar. Ancak beynin hafıza bölümü zarar gören hastalar, kısa süreli hafızada veya ileriye dönük kavramaya yönelik hafızada uzun yıllar boyunca zorluk çekebilirler. Böyle hastalarımız on yıl önceki olayları rahatlıkla hatırlayabilirken önceki gün önce ne yediklerini, anahtarı nereye koyduklarını vb. hatırlayamayabilirler.

Bazı hastalarımız ise bilgiyi öğrenme, kavrama yeteneklerinde azalma yaşayabilirler. Bu ise yeni şeyler öğrenme ve konuları üst üste bina etmede sıkıntılara neden olacaktır. Bu sorunlarla başa çıkmak için aşağıda yer alan stratejiler yardımcı olabilir.

Bilgiyi özümsemek için:

  • Hafızanızda yer alan olgularla bağlantılar kurun: Yeni bilgileri hafızanızda yer alan eski bilgilerle ilişkilendirin.
  • Basitleştirin: Mantıksal ve dilsel anlaşılması zor cümlelerle öğrenmeye çalışmayın. Daha kolay anlaşılması için cümleleri kısaltın. Daha iyi odaklanmak için büyük verileri birbiriyle ilişkili parçalara ayırın.
  • Kaydedin. Akıllı telefonunuza öğrendiklerinizi kaydeden uygulamalar yükleyin. Hafızanızı tazelemek için telefonunuza not alın ya da kağıda notlar yazın.

Hafızaya yardımcı olmak için:

  • Bilgilerin hafızaya alınması için tekrarlayın ve prova yapın. Birisi bir şey söyledikten veya herhangi bir şey öğrendikten hemen sonra bunu kendinize tekrarlayın. Sonra bir süre bekleyin ve hatırlayıp hatırlamadığınızı görmek için yeniden tekrar edin. Gün içinde bilginin hafızaya alınması için belirli aralıklarla tekrar edin. Hatırlayamadığınız durumda aldığınız notlardan ipucu alarak bilginin hafızanızda kalmasını sağlayın.
  • Gününüzü planlayın. Gününüzü planlamak için takvim, akıllı telefon veya yapışkan notlar kullanın.
  • Planlarınızı yazın. Randevular, sosyal etkinlikler, doğum günleri, ilaç saatleri gibi tüm önemli noktaları mutlaka yazın.
  • Kişisel bir defter oluşturun. İnsanlarla ilgili düşüncelerinizi, hatırlamanız gereken noktaları bu deftere günlük olarak not alın.
  • Günlük rutinler oluşturun. Rutinler anıları sağlamlaştırır ve sabitler, böylece çok daha hızlı ve daha az hayal kırıklığı ile hatırlanabilirler. Anahtarlar, ilaçlar gibi günlük kullandığınız öğeleri her seferinde aynı yere koyun. Her akşam gün içinde yaşadıklarınızı gözden geçirin ve ayrıntıları hatırlamaya çalışın.
  • Bulmaca, kelime arama gibi oyunlar hafızaya yardımcı olur.
Doç. Dr. Ali Yılmaz ile iletişim sayfamızdaki bilgileri kullanarak iletişime geçebilir, randevu alabilirsiniz.