Psödotümör Serebri

Psödotümör serebri beyin tümörü, beyin kanaması gibi nedenler olmaksızın kafa içi basınçta artış görülmesidir. Psödotümörün nedeni genellikle belirsizdir. Ancak nadiren serebral venöz sinus trombozu gibi az görülen bir rahatsızlığın sonucu olarak veya doğum kontrol hapları gibi bazı ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkabilir. Hastalık ayrıca idiyopatik İntrakraniyal hipertansiyon olarak da bilinir. 20 ila 45 yaş arasındaki aşırı kilolu kadınlar hastalığa yakalnama konusunda daha fazla risk taşırlar. Çocuklarda da görülebilir. Psödotümör serebri özellikle çocuklarda sıklıkla yanlış teşhis edilen ve bu nedenle yetersiz tedavi edilen bir hastalıktır.  

Psödotümör serebri semptomları 

Semptomlar beyin tümörüne benzer olduğu için hastalık psödotümör serebri  yani yalancı tümör olarak adlandırılmaktadır. En önemli semptomu kronik baş ağrısıdır. Ağrı genellikle öne eğilirken, öksürürken veya hapşırırken artar. Kronik baş ağrılarına ek olarak görme bozuklukları, baş dönmesi, kulak çınlaması, mide bulantısı, kusma ve bilişsel bozukluklar görülebilir. Görme bozuklukları psödotümör serebrinin hemen tedavi edilmesi bakımından özellikle önemlidir. Çünkü tedavi edilmeyen psödotümör optik sinirlere zarar vererek körlüğe neden olabilir.  

Yukarıda saydığımız belirtiler birçok farklı hastalığın da belirtisi olabilir. Psödotümör serebride kafa içi basınç artışına kaynaklık edebilecek herhangi bir hastalık bulunmaz. Yani hidrosefali, beyin kitleleri, yapısal, inflamatuar veya vasküler beyin lezyonları olmaksızın kafa içi basınç artışı söz konusudur.  

Tedavi 

Teşhisi doğrulamak ve tedavi amacıyla vertebral kanaldan sıvı alınır ve bunun sonucunda semptomlar geçici olarak hızla düzelir. İlk planda hastanın kilo vermesi ile birlikte ilaç tedavisine başlanır. Konservatif tedaviler hastada rahatlama sağlayabilir. Konservatif önlemler kalıcı iyileşmeye yol açmazsa fazla BOS sıvısını spinal kanaldan karın boşluğuna boşaltmak için uygulanan şant ameliyatı kalıcı bir iyileşme sağlayabilir.  

Şant genel anestezi altında spinal kanala yerleştirilen ince bir tüptür. Fazla BOS sıvısını vücutta uygun görülen bir bölgeye boşaltmaya yarar. Sıvı miktarı şant üzerine yerleştirilen valf tarafından kontrol edilir. Psödotümör serebriyi tedavi etmek için son yıllarda gelişen diğer bir cerrahi seçenek ise optik sinir dekomprasyonudur.  

Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.