Beyin Pili Yaş Sınırı Var Mı?

Beyin pili ileri parkinson rahatsızlığı için tüm dünyada kabul gören ve yaygın olarak uygulanan etkili bir tedavi yöntemidir. Doğru ellerde, uygun hastaya uygulandığında hastalık belirtilerini %80-90’a ulaşan oranlarda azaltmaktadır. Parkinson her yaşta görülebilse de genellikle 60’lı yaşlarda başlar. Bu nedenle hastalarımız sık sık beyin pili yaş sınırı var mı? Babam 70 yaşında beyin pili tedavisi olabilir mi? Sorularını bize yöneltmektedir.

İlk olarak soruya genel çerçevede bir yanıt vermek gerekirse beyin pili tedavisinde ileri yaşın doğrudan sınırlandırıcı bir etkisi olmadığını söyleyebiliriz. Bazen 50’li yaşlarda beyin pili tedavisi için başvuran hastalarımızı ameliyattan fayda göremeyecekleri için geri çeviriyoruz. Bunun yanında 80’li yaşlarda başvuran kişileri ise tedavi kapsamına dahil ediyoruz. Burada kriter yaş değil kişinin tedaviden fayda görüp görmeyeceğine odaklanmaktadır.

Parkinson atipik parkinson da dahil çok fazla çeşidi olan, her bireyde farklı şekillerde kendisini gösterebilen bir rahatsızlıktır. Levodo grubu ilaca hastalık süresi boyunca yanıtı düşük olan hastalarımız beyin pilinden beklenilen faydayı görmeyebilir. Hangi hastanın tedaviye iyi yanıt vereceğinin tahmini ancak detaylı muayene ve yapılacak testler sonucu belirlenebilir. Yaşın bu noktada olumsuz bir etkisi yoktur.

Ancak ileri yaşta demans (bunama) görülme sıklığı daha fazladır. Demans belirtileri gösteren hastalar beyin pili tedavisi için uygun olmayabilir. Yine yaş ilerledikçe herhangi bir ameliyat sonrası iyileşme süresi ve komplikasyon riski artar. Bu nedenle uygun hastalar dikkatle incelenerek tedavi kararı verilmelidir. Anestezi alanında yaşanan ilerlemelerle birlikte kronik hastalığı olan parkinson hastalarında da tedavi mümkün hale gelmiştir.

Beyin pili yaş sınırı ile ilgili yapılan araştırmalar

Son zamanlarda yapılan araştırmalarda da, yukarıda bahsettiğimiz şekilde ileri yaşın beyin pili ameliyatına engel oluşturmadığına yönelik sonuçlar bulunmuştur. Bu araştırmalardan birisi olan, 2019 yılında sonuçları yayınlanan araştırmada 75 yaş üzeri beyin pili tedavisi olan parkinson hastaları ameliyat sonrasında 4 yıla kadar izlenmiştir. Araştırmacılar motor komplikasyonlarda düzelme görüldüğünü, ayrıca komplikasyon riski açısından diğer yaş grupları ile benzer sonuçlar bulunduğunu belirtmişlerdir. (Araştırma linki)

Sonuç olarak beyin pili yaş sınırı şeklinde bir kısıtlama yoktur. Önemli olan kişi özelinde tedavinin risk-fayda analizinin yapılmasıdır. Bu durum ancak alanında yetkin beyin cerrahları ile nöroloji uzmanlarının birlikte vermeleri gereken bir karardır. Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.