Beyin Tümörü Nedir?

Beyin tümörlerinde tedavi eksikliği ya da tedavide geç kalınması çok ciddi sonuçlar doğurur. Beyin, tümör sürecinin en tehlikeli yerlerinden birisidir. Bir kişi varlığından şüphelenmeden yıllarca tümörü büyütebilir. Çünkü, bir beyin tümörünün semptomları kesin olarak beyne ait olduğu konusunda spesifik değildir ve aşırı çalışma ve stresten kaynaklı olduğu düşünülebilir. Yazımızda beyin tümörünün ne olduğu ve nasıl nasıl ortaya çıktığına ilişkin bilgiler bulabileceksiniz.

Bir beyin tümörü, beyne, hipofiz ve epifiz bezlerine, kan damarlarına ve sinirlere giren aşırı ve kontrolsüz hücre bölünmesidir. Doğrudan beynin kendisinden kaynaklanabileceği gibi bölgeye kan akışı ile giren farklı bölgelerdeki tümörlerin beyne sıçramış hücrelerinden de kaynaklanabilir. Beyin tümörleri iyi huylu olabileceği gibi kötü huylu da olabilir.

Kötü huylu (malign) tümörler iyi huylu (benign) tümörlerden farklıdır. Birincisinin çok daha aktif olarak geliştiği ve metastaz oluşturduğu bilinmektedir. Ancak her ne kadar kötü huylu tümörler daha fazla neden olsa da, hem iyi huylu hem de kötü huylu tümörler beynin kendilerine yakın bölgelerine sirayet edebilir ve bunları sıkıştırarak ana işlevlerinde azalmaya ya da ana işlevlerini yerine getirememelerine neden olabilir.

Tümörler neden beyinde görülür?

Beyindeki bir tümör sinir sisteminin gelişiminden sorumlu olan genlerdeki değişim nedeniyle ortaya çıkar. Diğer taraftan yapılan çalışmalar beyinde kanserli bir hücrenin doğuştan ve hatta küçük çocuklarda dahi olabileceğini göstermektedir.

Bir kişinin vücudunda genetiği farklı olan bu hücreler, nedeni tam olarak belirlenemese bile, etkisi bilinen bazı faktörlere yeterli sürelerle mağruz kaldığı zaman bir tümör oluşumuna yol açabilir.

Bu faktörler şunları içerebilir:

Uzun iyonlaştırıcı, elektromanyetik dalgalar (örnek olarak sar değerleri yüksek telefonlar).

Kızılötesi ışınlara uzun süre maruz kalma.

Genetiği değiştirilmiş ürünler.

Yapay renkler, tatlar ve lezzet arttırıcılar içeren yiyecekler.

Radyasyon.

Çok sayıda kafa travması.

Sonuç olarak beyin tümörleri ihmal edilmemesi gereken, erken teşhisin hayati olduğu, alanında uzman tecrübeli hekimlerce müdahale edilmesi gereken ciddi bir hastalıktır. Beyin tümörlerinin belirtileri ve nasıl tedavi edildiğine ilişkin beyin tümörleri hakkındaki diğer yazılarımıza göz atabilirsiniz.