Stereotaktik Beyin Biyopsisi

Stereotaktik Beyin Biyopsisi beyinden küçük bir doku parçasının çıkartılmasını gerektirir. Diğer bölgelerde yapılan biyopsilerde olduğu gibi amaç örnekten yola çıkarak tanı konulmasını sağlamaktır. Görüntüleme yöntemleri ile tespit edilen ancak kaynağı, nedeni, derecesi bilinmeyen lezyonun özelliklerini tespit etmek amacıyla yapılır. Genellikle bölgeyi lokalize ederek biyopsiye hazırlamak için stereotaktik çerçeve kullanılır. Stereotaktik çerçeve takıldıktan sonra MR çekilir. Bu sayede beyin üç boyutlu koordinat sisteminde haritalandırılarak, biyopsi iğnesini yönlendirmek için uygun hedef belirlenir.

Beyin biyopsisi neden yapılır?

Biyopsinin amacı, MRI veya BT taramasında görülen anormalliği teşhis etmektir. MRI ve CT taramaları beynin anormal kısımlarını göstermede çok iyi olsa da, anormalliğin neyi temsil ettiğini %100 kesin olarak söyleyemezler. Kanserli, iyi huylu tümör, enfeksiyon, enflamatuar süreç, vasküler anormallik veya diğer başka bir patoloji hastalığın nedeni ya da çeşidi olabilir. Saydığımız rahatsızlıkların tedavileri birbirlerinden oldukça farklıdır. Bu nedenle uygun tedavinin önerilebilmesi için lezyonun ne olduğunun belirlenmesi gerekebilir.

Beyin biyopsisi genellikle tümör şüphesi nedeniyle uygulanır. En sık görülen primer beyin tümörleri glioma ve meningiomdur. Görüntüleme yöntemlerinden elde edilen veriler tümörün türü hakkında fikir verse de tanı koymanın en kesin yolu doku örneği almaktır. Tümörü tamamen çıkartmaya çalışmak yerine biyopsi yapılması kararı çok sayıda faktör göz önünde bulundurularak verilir. Aynı prensip birincil malignitenin bilinmediği veya beyin cerrahının bulaşıcı süreçten şüphelendiği ve tanıyı doğrulamak için doku örneğine ihtiyaç duyduğu durumlarda metastatik beyin tümörleri için de geçerlidir.

Biyopsi nasıl gerçekleştirilir?

Beyin biyopsisi genel veya lokal anestezi altında yapılabilir. Cerrahın tercihine ve hastalığın yeri ile boyutuna bağlı olarak stereotaktik çerçeve ile veya çerçeve olmadan yapılabilir. Çerçevesiz biyopsi için biyopsiden bir veya iki gün önce MRI veya BT çekmeniz istenir. Çekilen görüntü beyninizin ve biyopsi hedefinin 3 boyutlu haritasını çıkartılması için bilgisayar sistemine aktarılır. Bu sayede biyopsi iğnesi güvenli bir şekilde tümöre yönlendirilir.

Çerçeve kullanılarak gerçekleştirilen biyopsi işleminde MRI taraması almadan önce kafanıza stereotaktik çerçeve olarak bilinen bir cihaz takılır. Çerçeve biyopsi iğnesini küçük hedeflere yönlendirmek için yararlıdır. Her iki yaklaşım da benzer başarı oranına sahiptir. Hem çerçeveli hem de çerçevesiz biyopsiler için kafatasında küçük bir kesi açılarak iğnenin hedefe ulaşması sağlanır. Ameliyat sonunda iğne çıkartılarak kesi dikilir.

Alınan örnek gerçek zamanlı olarak incelenir. Nihai sonucun ortaya çıkarak tanının kesin olarak konulması üç ila dört gün sürer. Hastanede kalış süresi kısadır. Hasta genellikle aynı gün ya da en fazla bir gece sonra taburcu edilir.

Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.