Derin Beyin Stimülasyonu Nedir?

Derin beyin stimülasyonu halk arasında bilinen adıyla beyin pili, subtalamik çekirdek veya globus pallidus’e cerrahi olarak yerleştirilen iki adet elektrot aracılığı ile beynin derin yapılarının elektriksel uyarımıdır. Kalp piline benzer şekilde, köprücük kemiğinin altındaki göğüs bölgesine implante edilen edilen pil, deri altına yerleştirilen bir tel aracılığıyla elektrotlara kontrollü elektrik sinyalleri gönderir.

Derin beyin stimülasyonu günümüzde yaygın olarak parkinson, esansiyel tremor, distoni hastalıklarında hareket bozukluklarını tedavi etmek için kullanılmaktadır. Majör depresyon, obsesif kompulsif bozukluk gibi psikolojik rahatsızlıklarda, beyin hasarlarında ve kronik ağrı tedavisinde kullanımına yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Derin beyin stimülasyonunun en yaygın kullanım alanını parkinson hastalığı oluşturmaktadır. 1987 yılında ilk kez parkinson tedavisi için kullanılmıştır. Günümüze kadar dünya genelinde 160.000’den fazla hastada uygulandığı tahmin edilmektedir. Henüz parkinson hastalığını tamamen iyileştirecek bir tedavi yoktur. Tüm tedaviler ilerlemeyi geciktirmeye, semptomları azaltmaya odaklanır. Derin beyin stimülasyonu harekete ilişkin titreme, donma, duruş bozukluğu gibi şikayetleri önemli ölçüde azaltır. Bir nevi hastalıkta geçmişe dönüş sağlar.

Derin beyin stimülasyonu ne zaman uygulanmalıdır?

Artık ilaçlar semptomları istenen oranda azaltmıyor ya da ilaç yan etkileri, off periyotları, diskineziler hastayı ilacı kullanmasını zorlayacak şeklide etkiliyorsa beyin pili tedavisi düşünülebilir.  Her durumda cerrahi karar nöroloji ve beyin cerrahisi uzmanları tarafından hasta özelinde verilmelidir.

Nasıl etki ediyor?

Derin beyin stimülasyonunun etki mekanizması tam olarak bilinmemektedir. Beyindeki nöronal aktiviteyi tersine çevirerek ya da normalleştirerek fayda sağladığı düşünülmektedir. Etki mekanizmasından emin olmamamıza rağmen motor semptomlarda %85 - 90’a varan oranlarda iyileşme sağlayabilmektedir.

Her parkinson hastası derin beyin stimülasyonuna farklı tepkiler verir. Çoğu kişide ameliyat sırasında anında düzelme fark edilir. Ancak maksimum fayda için programlama birkaç seans gerektirebilir. Programlamadaki amaç ilaç tedavisini minimuma indirerek şikayetleri gidermektir.

Ameliyat nasıl yapılır?

İki aşamadan oluşur. İlk aşamada lokal anestezi altında beyinde önceden tespit edilen alanlara minimal açıklıklardan iki adet elektrot yerleştirilir. Bu aşamada hasta uyanıktır. Elektrotlar yerleştirildikten sonra sinyalleri dinlenerek ve hasta ile konuşularak konumundan emin olunur. Ardından elektrotlar sabitlenir. 

İkinci aşamada hasta konforu açısından genel anestezi altında köprücük kemiği arkasına pil yerleştirilerek uçları deri altından elektrotlara bağlanır. Ardından pil ve ilaç ayarlamaları ile hastanın şikayetleri giderilir.

Derin beyin stimülasyonu uygulamaları hasta seçiminden cerrahi girişime kadar tecrübe gerektiren ameliyatlardır. Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.