İlaç tedavisine dirençli ileri düzey parkinson hastamız beyin pili ameliyatı ile şifa buldu. Ameliyattan iki gün sonra çekilen videoda da görüldüğü üzere şikayetleri neredeyse kayboldu.

Özellikle genç yaşta parkinson hastalığına yakalanan kişilerde beyin pili tedavisi oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Hastanın muhtemel yaşam süresi de göz önüne alındığında yaşam kalitesindeki değişim çok değerlidir.

Parkinson yavaş ilerleyen ciddi bir rahatsızlıktır. İlerledikçe hastalar sadece motor semptomlarıyla mücadele etmekle kalmaz sosyal gerilemeyle de mücadele ederler. Çünkü yardıma muhtaç duruma gelebilirler. Özellikle genç hastalarda bu durum hem iş ve sosyal yaşamından uzaklaşmaya, hem de yardıma muhtaç hale gelmenin doğal bir sonucu olarak depresyona ve psikolojik problemlere neden olur. Hem parkinsonun, hem depresyonun hem de ilaçların yan etkilerinin birleşmesi sonucu hastalarda uyku problemleri, korkulu rüyalar, aşırı sinir hali vb. birçok problem görülebilir.

Dahası önceden semptomları azaltan ilaçlar artık fayda etmemeye başlayabilir. Bunun sonucu olarak ilaç dozları artar ancak hastalar semptomlarında istedikleri azalmayı görmemeye başlar. Diğer taraftan ilaçların yan etkilerinden kaynaklanan, parkinson belirtilerinden farklı dalgalanma şeklinde istemsiz kasılmalar yaşarlar. Diskinezi adını verdiğimiz bu kasılmalar uzun süre parkinson ilaçları kullanımının bir sonucudur.

Parkinson beyin pili tedavisi ile hastalarımız yalnızca hareket bozukluklarından değil aynı zamanda ilaç yan etkilerinden de kurtuluyorlar. En önemlisi ise yardımsız yaşayamayan hastalarımız tekrar kendilerini idare edebilecek, sosyal yaşama dahil olabilecek sağlığa kavuşuyorlar. Hastalarımız hastalığın yeni başladığı yıllara geri dönüyor, bir nevi gençleşiyorlar.


Parkinson beyin pili ameliyatı zor mu?

Beyin ameliyatları arasında en düşük riske sahip ameliyatlardan birisidir. Hasta uyanıkken gerçekleştirilir. Beyne minimal deliklerden iki adet elektrotun yerleştirilmesini içerir. Bu sırada hasta uyanık olduğu için kendisiyle konuşulur. Cerrah cihaz yardımıyla elektrotların sinyallerini dinler, hasta ile de konuşularak en faydalı bölgede elektrotlar sabitlenir. Ardından göğüs boşluğuna beyin pili yerleştirilerek bir süre sonra aktif hale getirilir. Hastanın yaşam kalitesindeki değişimi düşününce ameliyatın zorluğu önemsiz hale gelmektedir.


Hangi rahatsızlıklar beyin pili ile tedavi edilebiliyor?

Distoni, esansiyel tremor, epilepsi rahatsızlıkları beyin pili ameliyatı ile tedavi edilebilmektedir. Bunların haricinde alzheimer, madde bağımlılığı, depresyon, kronik ağrı vb. birçok hastalığın da tedavisine yönelik araştırmalar devam etmektedir. Parkinsonda pil tedavisi uzun süredir tüm dünyada uygulanan, etkisini kanıtlamış bir tedavidir.


Ne zaman yapılmalı?

Hastalığın ilk yıllarında önermiyoruz. 3.-4. yıldan itibaren ilaç tedavisi etkisiz kalıyorsa, ilaca rağmen semptomlarda düzelme görülmüyorsa, ilacın yan etkileri nedeniyle hasta ciddi problemler yaşıyorsa beyin pili tedavisi önerilmektedir. Önemle belirtmek gerekir ki her hasta tedaviye uygun olmayabilir. Hangi hastanın uygun olduğuna yapılacak bir dizi testin ardından, hastanın öyküsü dikkate alınarak uzman bir heyet tarafından karar verilebilir.

Parkinson beyin pili ameliyatlarını bu konu ile özel olarak ilgilenen bir ekiple başarılı bir şekilde uygulamaktayız. Ayrıntılı bilgi ve randevu için iletişim bilgilerimizi kullanabilirsiniz.

Sağlıklı günler...