Doğuştan (Konjenital) Skolyoz

Doğuştan (Konjenital) skolyoz, omurganın anormal eğriliğinin doğumdan itibaren var olmasıdır. Bu durumdaki çocuklar henüz anne karnında, doğumdan önce eğrilik geliştirmeye başlar. Eğrilik, omurganın S veya C şeklinde sola veya sağa bükülmesine neden olur. Bu tip skolyozun şiddeti hafiften hayati tehlikeye kadar değişebilir. Omurga, hamileliğin ilk haftalarında diğer organ sistemleriyle aynı zamanda oluştuğundan, doğuştan skolyozlu birçok çocukta mesane, böbrek veya sinir sistemi sorunları da görülebilir. 

Anomalinin yapısına göre çocukta skolyoz (sağa veya sola eğri), kifoz (arkaya dönme) veya lordoz (geriye doğru sallanma) görülebilir.  Bununla birlikte, bazı doğumsal omurga anomalileri bu kategorilere tam olarak uyum sağlamaz. Sıklıkla birden fazla deformitenin özellikle skolyoz ve kifozun birlikte ortaya çıktığı durumlar görülebilir. 

Çocuklarda doğuştan (konjenital) skolyoz belirtileri nelerdir? 

Rahatsızlık doğumda mevcut olmasına rağmen, doğumdan hemen sonra anlaşılamayabilir. Genellikle çocuk büyüdükçe semptomlar görülmeye başlar. Ana belirtiler arasında kalça yükseklik farkı ya da şekil bozukluğu, omuz yüksekliklerinin simetrik olmaması, kol uzunluk farklılığı, başın vücuda göre ortada olmaması, çocuk öne eğildiğinde sırtın sol ve sağ tarafında düzensizlik görülmesi bulunur. Ayrıca doğumsal skolyoz olan çocuklarda sırtta kamburluk, alt ekstremitlerde ağrı, sert veya kısa boyun ya da omurga, el, kol veya ayakta şekil bozuklukları, işitme zorluğu, mesane ve böbrek problemleri, kemik, kas ya da eklemlerle ilgili diğer farklı sorunlar da görülebilir. 

Doğuştan (konjenital) skolyoz Tedavisi 

Tedavi, omurga deformitesinin tipine, konumuna ve eğriliğin gelecekte artma riskine bağlıdır. Bazı hafif eğrilikler (10-25 derece) gözlemle tedavi edilir. Özellikle büyüme atağı olan dönemlerde düzenli aralıklarla eğrilik takip edilmelidir. İlerleme olursa, korse veya cerrahi tedavi düşünülmelidir. 

Orta ve şiddetli eğrilikleri olan bebeklerde ilerleme şansı daha yüksektir. Korse tedavisi konjenital skolyozda diğer skolyoz türlerine göre daha az kullanılır. Çünkü yenidoğanlarda eğrilik korseyle tedaviye yanıt vermez ve korse nedeniyle farklı yeni sorunlar ortaya çıkabilir. Bununla birlikte bazı esnek, uzun eğriliklerde korse kullanılabilir.  

Cerrahi Tedavi  

Röntgen ile izleme sırasında önemli ölçüde kötüleşen eğrilik, şiddetli eğrilik, omurga veya gövdede deformasyon, omurilikten kaynaklanan nörolojik problem varsa erken aşamada cerrahi tedavi yapılmalıdır. Ameliyatın başlıca amacı omurganın ve göğsün mümkün olduğunca büyümesine izin vermektir. Bu nedenle gelişimini tamamlamamış çocuklarda, basit bir prosedürle periyodik olarak uzaması sağlanan büyüme çubukları kullanılır. Büyüme çubukları çocuk büyüdükçe omurga eğriliğini kontrol eden geçici implantlardır. Çubuklar omurgaya vidalarla tutturulmuştur. Yaklaşık her altı ayda bir çocuğun omurgasının büyümeye devam etmesini sağlamak için küçük bir kesi ile çubuklar uzatılır. Son zamanlarda gelişen teknoloji ile manyetik olarak uzaktan kumanda ile uzaması sağlanabilen çubuklarla da ameliyat gerçekleştirilebilmektedir. Daha ileri yaşlarda ise iki veya daha fazla omurun kaynaşmasını sağlayan spinal füzyon tekniği uygulanır. Spinal füzyon cerrahisi omurgayı düzeltir ve kemiği kaynaştırır, böylece artık anormal şekilde eğri olmaz. Ameliyattan altı ila 12 ay sonra omurga kırık bir kemiğin iyileştiği şekilde kaynaşır. Çocuğunuzun bu süre zarfında bir korse takması gerekebilir. 

Aileler için çocuklarının yeni doğan veya bebeklik döneminde omurga ameliyatı olması çok zor bir deneyimdir. Bununla birlikte başarılı bir tedavi ile çocukların büyük çoğunluğu hareketlerinde büyük sınırlamalar olmaksızın sağlıklı bir yaşam sürerler. 

Bilgi ve randevu için iletişim bilgilerimizi kullanabilirsiniz.