Karotis arter darlığı halk adıyla inme, boynun her iki tarafındaki baş, yüz ve beyne kan taşıyan büyük arterlerin daralmasıdır. Bu daralmanın nedeni genellikle damarlarda plak birikmesidir. Doktorunuz darlığın varlığını ve yerini belirlemek için çeşitli görüntüleme araçlarından yararlanır. Kan akışını düzeltmek ve gelecekteki inme riskini en aza indirmek amacıyla daralmanın meydana geldiği yer ve büyüklüğüne göre uygun tedavi gerekir.

Karotis arter darlığı belirtileri ve risk faktörleri nelerdir?

Karotis arter darlığı için risk faktörleri yaş, sigara, yüksek tansiyon, diyabet, obezite ve aktif olmayan bir yaşam tarzını içerir. Karotis arter darlığı olan bazı insanlar, beynin yeterli kan almadığını gösteren baş dönmesi, bayılma ve bulanık görme yaşayabilir. Birçok durumda, ilk belirti geçici bir iskemik atak veya inmedir çünkü damarın etkilenen bölgesinde küçük bir kan pıhtısı oluşabilir. Böyle küçük bir pıhtı yerinden çıktığı zaman beyne gidebilir ve beynin belirli bir parçasının işlevini engelleyecek ya da azaltacak bir tıkanıklık oluşturabilir. Hasta vücudun bir tarafında felç veya uyuşma, bulanık görme, baş ağrısı, konuşma güçlüğü ve diğerlerine cevap verme zorluğu hissedebilir ya da kendisi hissetmese bile yakınları bu durumları fark edebilir.

Karotis arter darlığı nasıl tedavi edilir?

Şiddetli darlık vakaları genellikle bir cerrahın, hasta genel anestezi altındayken plak ve arterin hastalıklı kısımlarını çıkarmak için bir kesi yaptığı cerrahi girişim gerektirir. Bunların dışında genellikle daha erken safhada tespit edilen vakalarda stent tedavisi uygulanabilir. Bu prosedür sırasında, kasıktan tıkanıklık bölgesine doğru bir kateter geçirilir, burada arteri açmak için bir balon ucu şişirilir. Arterin içine genişletmek ve açık tutmak için bir stent yerleştirilebilir. Çoğu zaman hayati derecede önemli olan bu cerrahi girişimlerin tecrübeli ellerce yapılması büyük önem arz eder.