Ozon Tedavisi

Ozon, üç oksijen atomundan oluşan bir gazdır. Uzun yıllardır çeşitli alanlarda kullanılan ve son zamanlarda tıbbi tedavilere dahil edilen güçlü bir dezenfektan olarak kabul edilmektedir. Gazın güçlü bir antibakteriyel, fungisit ve analjezik etkisi vardır. Ozan tedavisi bu özelliği ile tıpta kronik enflamatuar süreçlerde kullanılmaya başlamıştır.  

Bel ve sırt ağrısı tüm insanların yaklaşık % 80'ini yaşam boyu en az bir kez etkiler. Bazı insanları ise normal yaşamını sürdürmesini engelleyecek şiddette ve ataklar halinde uzun dönemler boyunca etkiler. Bu nedenle halk sağlığı üzerinde önemli ekonomik ve sosyal etkisi vardır. Ağrının kaynağı bulunmuşsa en sık nedeni fıtıklaşmış şişkin disklerdir. Bacağa vuran bel ağrısının ise yüzde doksanı fıtık ve şişkin diskten kaynaklanmaktadır. 

Lomber siyatik ve disk herniasyonunun patofizyolojisinde içerisinde bilinmeyenleri de barındıran veya yeterince anlaşılmayan pek çok faktör rol oynar ve doğru tedaviyi saptamak zordur. Ek olarak konservatif tedavinin bazı durumlarda ameliyatla aynı düzeyde sonuçlar verdiği konusunda görüşler mevcuttur. Bu nedenle minimal invaziv tedaviler giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Şu anda mevcut olan en az invaziv teknik gerektiren ozon tedavisi bu yöntemlerden birisidir.

Ozon Tedavisi hangi hastalıklarda kullanılır?

Ozon tedavisi uygulaması disk fıtığı, faset sendromu, nonspesifik lumbago vb. spinal patolojilerde kas içi (paravertebral), intradiskal veya foraminal (sinir kökü yanında) olabilir. Ozon ve oksijen, tedavi edilecek işleme ve hastanın enjeksiyona toleransına bağlı olarak değişen konsantrasyonlarda infüze edilir.  İşlemin başarısını belirleyen temel faktör, tedavi için hasta adayının doğru taranması olacaktır. Özellikle hafif veya orta şiddette sırt ve bel ağrısı olan hastalarda, önemli radyolojik bozuklukların olduğu ve ağrının vertebral seviyedeki inflamatuar değişikliklerden ve bu sürece bağlı kas kasılmalarından kaynaklandığı hastalarda faydalıdır. 

Tedavi oldukça hızlı ve etkilidir. Yan etkiler veya komplikasyonlar oldukça düşüktür. Gerektiğinde sonraki cerrahiyi engellemez. Bu nedenlerden ötürü son yıllarda giderek daha popüler hale gelmektedir. 

Sonuç olarak ozon tedavisi, konservatif tedaviye iyi yanıt vermeyen bel ve boyun fıtığını, yukarıda saydığımız diğer rahatsızlıkları ameliyattan önce veya ameliyatın mümkün olmadığı durumlarda tedavi etmek için iyi ve etkili bir seçenektir. 

Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.