Parkinson İlaç Yan Etkileri

Parkinson şikayetlerini kontrol etmek için kullanılan ana yöntem ilaç tedavisidir. Parkinson hastalığı beyindeki dopamin adı verilen maddenin seviyesi düştüğünde ortay çıkar. İlaç tedavisindeki amaç beyindeki dopamin seviyesini arttırarak semptomları azaltmaktır. Parkinson ilerleyişini durduracak bir tedavi seçeneği yoktur. Tedaviler mümkün olduğunca iyi olunan süreyi uzun tutmaya odaklanır. Bu nedenle hiçbir tedavi mükemmel değildir. Diğer taraftan her parkinson hastasının ilaca yanıtı farklıdır. Parkinson ilerlediği için ilaca yanıt verme düzeyi hastalık ilerledikçe azalma eğilimindedir. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi her bireyde parkinson hastalığının ilerleme hızı ve düzeyi farklıdır. Parkinson ilaç yan etkileri de parkinson şikayetleri gibi bireyden bireye farklılık gösterir. Önemli olan hasta özelinde en faydalı olacak şekilde doz ve ilaç ayarlamalarının yapılmasıdır.

Parkinson İlaç Yan Etkileri

Yan etkiler zamanla artma eğilimindedir. Bu nedenle bir süredir parkinson ilaçları kullanıyorsanız aşağıda yer alan yan etkilerden bazılarını yaşama olasılığınız daha yüksektir.

Parkinson Kapalı Zamanlar (Off periyotları)

İlaçlar işe yaradığında parkinson şikayetleri azalacaktır. Buna açık zamanlar (on periyotları) denir. Semptomlar iyi kontrol edilmediğinde ve ilaç tedavisine yanıt vermediğinde off periyotları dediğimiz kapalı zamanlar yaşanır. Parkinson ilerledikçe kimi hastalar ilaç dozunun etkisinin eskisi kadar uzun sürmediğini fark eder. Belirtiler arasında daha belirgin titreme, vücut katılığı, yorgunluk hissi, düşük yaşam enerjisi, terleme ve kaygı yer alır.

Bazen kapalı zamanlar hızlı bir şekilde ortaya çıkabilir. Açık ve kapalı zamanlar arasında ani değişiklikler yaşanabilir.

İstemsiz hareketler (diskinezi)

Bir süredir levodopa kullanan bazı hastalar parkinson belirtileri haricinde istemsiz hareketler (diskinezi) yaşarlar. Bunlar kontrol edilemeyen aşırı hareketlerdir. Diskinezi kollarınızı, bacaklarınızı, başınızı veya tüm vücudunuzu etkileyebilir.

Diğer yan etkiler

Kabızlık, bulantı, kafa karışıklığı, halüsinasyonlar, uyku problemleri, kumar düşkünlüğü, takıntı. Saydığımız bu yan etkiler her hastada görülmez. Ancak bunların farkında olmak önemlidir. Diğer taraftan bazı yan etkilerle parkinson semptomları iç içe geçmiştir. Hastaların parkinsondan kaynaklandığını düşündüğü şikayetler ilaç yan etkisi olabilir.

Parkinson hastalığında ilaçların düzenli doktor kontrolünde kullanılması önemlidir. Fazla levodopa kullanımı yan etkileri arttıracak ve daha kısa zamanda yan etki yaşanmasına neden olacaktır. İlaç kullanımı azaltıldığında ise parkinson şikayetleri artacaktır. Diğer taraftan yan etki yaşadığınızda doktorunuza başvurmanız önemlidir. İlaçları, dozaj ve saatlerini doktorunuzla birlikte ayarlamalısınız.

Eğer ilaç ayarlamalarına rağmen şikayetleriniz azalmıyorsa, ya da parkinson ilaç yan etkileri nedeniyle ilaçları kullanamıyorsanız beyin pili ameliyatı düşünülebilir. Uygun hastada beyin pili ameliyatı ile şikayetlerde belirgin oranda azalma sağlanır. (bkz. beyin pili ameliyatı)

Bilgi ve tedavi için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.