Parkinsonda Kronik Ağrı

Parkinson hastalığı harekete ilişkin problemlerin yanı sıra çok sayıda motor dışı yakınmaya yol açmaktadır. Bu şikayetler arasında son yıllarda kronik ağrı özel inceleme alanı olmuştur. Parkinson hastalarında ağrının bir göstergesi olarak analjezik reçetelerini inceleyen bir çalışma genel popülasyonda % 20 olan kronik ağrı prevalansını parkinsonda % 33 olarak bulmuştur. Diğer yapılan birçok çalışmada da parkinson hastalarının kronik ağrıdan muzdarip oldukları görülmektedir. 

Parkinsonda kronik ağrı yaşamı nasıl etkiler? 

Ağrı genel olarak yaşam kalitesini düşürür. Depresyonla yakından ilişkilidir. Yapılan bazı çalışmalarda kimi parkinson hastalarının yaşam kalitesinde ağırının motor semptomlardan daha büyük bir etkiye sahip olabildiği belirtilmiştir. Dİğer taraftan kronik ağrı diğer birçok durumda olduğu gibi parkinsonda da yaşam kalitesini düşürür, depresyona ve psikolojik sorunlara yol açar. 

Parkinsonda kronik ağrı kas-iskelet ağrısı, nöropatik ağrı, distoniye bağlı ağrı, merkezi sinir sisteminden kaynaklana ağrı ve akatiziden kaynaklanan ağrı gibi farklı türlerde görülebilir. Birçok hasta yukarda sayılan ağrı çeşitlerinden birden fazlasından muzdariptir.  

Pek çok çalışma parkinsonda fiziksel problemlerle ilişkili olmayan anormal ağrı sürecini göstermektedir.  Yapılan araştırmalarda parkinson hastalarında ağrısız olanlara kıyasla çoklu nosiseptif beyin bölgelerinde değişiklikler izlenmiştir. Bu sonuçlar kronik ağrısı olan parkinson hastalarında ağrıya özgü bölgesel beyin değişikliklerinin varlığına işaret etmektedir. Parkinsonun beyindeki bu değişikliklere nasıl neden olduğu tam olarak bilinmemektedir. 

Risk faktörleri  

Parkinsonda ağrı gelişimini belirleyen ana faktörler kadın cinsiyetine sahip olma, motor komplikasyonlar, diskinezi, postüral bozukluk ve depresyondur . Bazı araştırmalar, parkinsonda kronik ağrının daha genç yaş ve erken hastalık evresi ile ilişkili olabileceğini gösterirken, diğer çalışmalar tersine sonuçlar bulmuştur. Bu farklılıkların ağrı alt tipleri ile ilişkili olabileceği, ağrı alt tiplerine göre kategorize edilerek yapılacak çalışmaların daha net sonuçlar vereceği düşünülmektedir.  

Sonuç olarak parkinson hastalığı sadece hareketleri değil vücudun birçok fonksiyonunu etkileyen nörodejeneratif bir rahatsızlıktır. Kronik ağrı parkinsonun neden olduğu kaynağı tam olarak anlaşılamayan yaygın bir problemdir. Hasta yakınları durumun bilincinde olarak parkinson hastalarının yakınmalarını anlayışla karşılamalı, ağrının depresyona neden olmasının önüne geçmelidirler.  

Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.