Bel Fıtığı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Minimal invaziv yöntemle yapılan bel fıtığı ameliyatlarında küçük bir kesiden girilerek özel aletlerle fıtıklaşan disk tedavi edilir. Sadece küçük bir açıklıktan tüm ameliyat gerçekleştirildiği için kesinin yapıldığı lomber kaslar zarar görmez. Dolayısıyla bel fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme süresi kısalır. Mikro cerrahide ameliyat sonrası ağrı geleneksel cerrahiye göre düşüktür. Kesi küçük olduğu için ameliyat sonrası enfeksiyon ve kanama riski düşüktür. Sırt bölgesindeki kaslar büyük ölçüde sağlam kaldığı, yara almadığı için kapsamlı bir rehabilitasyona ihtiyaç duyulmadan normal yaşantıya hızla dönülebilir. Ameliyat sonrası iyileşme süreci vaka ve hasta bazında farklılık gösterebilir. Aşağıda genel bilgiler bulacaksınız. Özel durumunuza göre mutlaka ameliyatı gerçekleştiren doktorunuzun tavsiyelerine uymalısınız.

Bel fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme süresi

Mikro cerrahi yöntemiyle yapılan bel fıtığı ameliyatı sonrası hastalarımızın bacağa vuran bel ağrısı genellikle ameliyattan hemen sonra iyileşir. Ameliyat sonrası nihai amaç sizi olabildiğince hızlı eski yaşamınıza döndürmektir. Anestezi etkisi geçtikten sonra, doktorunuzun tavsiye ettiği zamanda, genellikle ameliyattan 6-8 saat sonra önce yataktan kalkıp sandalyeye oturacak ya da banyoya, lavaboya kısa mesafelerde yürümeye başlayacaksınız. Eğer herhangi bir komplikasyon yoksa ameliyatın saatine göre aynı gün ya da ertesi gün taburcu olabilirsiniz. Eve gidebilmek için kontrollü olarak yürümeye başlamak gerekir. Hastanın genel sağlık durumu ve yaşı iyileşme ve taburcu olma süresini etkiler.

Ameliyat sonrası ne zaman işe dönebilirim?

Kişiye göre farklılık gösterse de genellikle mikro cerrahi ile yapılan bel fıtığı ameliyatından yaklaşık bir hafta sonra işe dönmeyi bekleyebilirsiniz. İşiniz bedeni çalışmaya dayalıysa bu süre biraz daha uzun olabilir.

Bel fıtığı ameliyatı sonrası evde nelere dikkat etmeliyim?

Evde hareketlerinize dikkat etmeniz gerekir. Özellikle ilk on gün otururken veya ayakta dururken önerilen duruş pozisyonunu muhafaza etmelisiniz. Ağır kaldırmaktan veya sık sık eğilmekten kaçınmalısınız. Ameliyattan sonra ilk hafta yavaş yavaş günden güne adım sayınızı arttırmanızı tavsiye ediyoruz. Yürüyüş vücudunuzdaki dolaşımı artırmaya yardımcı olacak ve iyileşme sürenizi kısaltacaktır. Aynı zamanda mevcut kaslarınızın muhafazasını sağlayacaktır.

İlk hafta yara bölgesinde enfeksiyon belirtileri olabilecek kızarıklık, şişme veya akıntı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. İlk haftanın sonunda ameliyat yapan doktorunuza kontrol muayenesi için başvurmalısınız. Herhangi bir problem yoksa kontrolden sonra ya da durumunuza göre kontrolden birkaç gün sonra normal yaşantınıza dönebilirsiniz.

Ameliyattan sonra ilk ay boyunca, aynı zamanda genel olarak tüm yaşantınız boyunca doğru oturuşun, kalkışın farkında olmalı, otururken, ayakta dururken, eğilirken omurganız için nötr pozisyonu korumaya çalışmalısınız.

Yaşınız ve genel sağlık durumunuza göre gerekliyse doktorunuz ameliyattan birkaç hafta sonra fizik tedaviye başlamanızı önerebilir.

Bilgi ve randevu için iletişim bilgilerimizi kullanabilirsiniz. Sağlıklı günler.