Beyin Herniasyonu Nedir?

Kafatası beyin dokusunu, beyin omurilik sıvısını ve kan damarlarını çevreleyen kemiklerden oluşan güçlü bir yapıdır. Sabittir genişlemez. Bu nedenle içerisinde yer alan yukarıda saydığımız yapılar kesin ve değişmez oranlara sahiptir. Beyin herniasyonu kafa travması, felç, beyin kanaması, beyin tümörü gibi etkenlerle bu yapıların kafatası içerisindeki normal konumları değişmeye başladığında ortaya çıkan, hemen tedavi edilmezse ölümcül olabilen önemli bir sağlık problemidir.

Beyin herniasyonu neden olur?

Genellikle beyinde meydana gelen ödem sonucu kafa içi basıncın artmasıyla ortaya çıkar. Ödem kafa içi basıncı arttırarak beyin dokusuna baskı uygular. Kafa içi basınç sabit olduğundan kitle etkisi nedeniyle beyin dokusunun bir kısmı normal konumundan uzaklaşmaya başlar. Nedeni çoğunlukla travma sonrası görülen subdural hematomdur. Diğer nedenleri arasında beyin kanaması, inme, tümör, hidrosefali, nadir de olsa bazı bakteri enfeksiyonları yer alır.

Belirtileri

Beyin herniasyonu acil bir durumdur. Belirtileri nedene bağlı farklılık gösterir. Kafa travması olan hastalarda belirtiler arasında bilinç kaybı, yaşamsal fonksiyonlarda azalma, görme bozuklukları, dayanılmaz baş ağrısı, motor fonksiyonlarda bozulma, göz bebeklerinde büyüme, göz bebeklerinin ışığa tepki vermemesi ve koma hali yer alır. Travma öyküsü olmayan hastalarda ise yukarıda saydığımız belirtilere ek olarak daha önce yaşamadıkları şiddette öksürme, hapşırma ya da dışkılama sırasında artan lokalize baş ağrısı görülebilir.

Tedavisi

Beyin herniasyonu tedavisi altta yatan nedenin doğru tespit edilmesiyle başlar. Tedavi beyin içerisindeki tansiyonu azaltmaya ve ödemi gidermeye odaklanır. Genel olarak yoğun bakım şartlarında yaşamsal fonksiyonların sürekli kontrolü gereklidir. Genel tedavi önlemleri arasında yatak başının 45 ° 'den fazla yüksekte tutulması, gerektiğinde hava yolunu sabitlemek için bir endotrakeal entübasyon yapılması ve ilaç tedavisi yer alır.

Basıncı azaltmak için herniasyonun nedenine ve şiddetine göre hematom, tümör gibi kitleler çıkartılabilir. Hidrosefaliyi tedavi etmek için şant ya da  ventrikülostomi işlemi yapılabilir. Herniasyon çok ciddi seviyede ise basıncı azaltmak için kraniektomi (kafatasının bir bölümünü çıkartma) işlemi uygulanabilir.

Beyin herniasyonu beyin dokusuna kan akışını engelleyebilir. Bu nedenle, derhal tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Tedavi zamanında ve yeterli olarak yapılsa bile beyin herniasyonu beyinde ciddi, kalıcı sorunlara veya ölüme yol açabilir.

Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.