Yüksek Tansiyon Beyin Kanaması Yapar Mı?

Yüksek tansiyon birçok açıdan vücudumuza zarar vermektedir. Bunlardan birisi de beyin kanaması ve inme (felç) riskini arttırmasıdır. Yüksek tansiyon bir taraftan atardamarları tahriş ederek daha kolay kanayabilecekleri bir ortam oluştururken diğer taraftan damarların emboli olmasına yani tıkanmasına neden olabilecek koşulları hazırlar. Yani yüksek tansiyon beyin kanaması yapabilir. Bu nedenle yüksek tansiyonu yönetmek, felç ve beyin kanaması geçirme riskini önemli oranda azaltır.

Yüksek tansiyon beyin kanamasına nasıl neden olur?

Birçok kişi yüksek tansiyon problemi olduğundan habersizdir. Bu nedenle hipertansiyon belirti göstermeden yıllar içerisinde vücutlarına kendileri farkında olmadan zarar verir. Sağlıklı damarlar esnek, güçlü ve elastik yapıdadır. Bu sayede kan içlerinden serbestçe akarak hayati organlara ve dokulara besin ve oksijen sağlar. Yüksek tansiyon yüksek basınç demektir. Damarların içerisinden geçen kan basıncı yükseldiği için arter duvarları zamanla zarar görerek aşınır. Zayıflayan arterden geçen kanın sabit basıncı, damar duvarının bir bölümünün genişlemesine ve bir çıkıntı oluşturmasına neden olabilir. Anevrizma olarak adlandırılan bu durum potansiyel olarak yırtılma ve beyin kanamasına neden olma riski taşır. Çünkü kan anevrizma olan bölgeden geçerken her defasında mutlaka damar duvarına bir miktar basınç uygular. Damar duvarı normalin üzerindeki basınca dayanamaz ve zayıflayan damar bölgesi dışarıya doğru daha fazla şişmeye ve incelmeye başlar. Bir süre sonra ise yüksek tansiyon beyin kanamasına neden olarak incelen damarı patlatır, ölüme ya da kalıcı felce yol açabilir.

İkincil olarak yüksek tansiyon atardamarların iç kısmındaki hücrelere zarar verebilir. Normal şatlarda pürüzsüz bir yapıya sahip olan damarların iç kısmındaki bu yapı bozulduğunda, kan içerisinde yer alan yağ tabakaları hasarlı kısımlarda toplanarak tortu oluşturur. Bu durum arterden geçen kan miktarını azaltır. Ayrıca yağ tabakasından kopan parçalar kanın beslediği daha küçük yapıdaki arterleri tıkayabilir.

Tansiyonunuz ne kadar yüksekse o kadar risk altındasınız

Yapılan araştırmalara göre hipertansiyon felç geçirme riskini %220 arttırmaktadır. Tansiyonunuzdaki her bir kademe artış daha fazla risk altında olduğunuzu gösterir. 

Yüksek tansiyon nedeniyle oluşan beyin anevrizması tedavi edilebilir mi?

Tedavisi cerrahi prosedür gerektirir. Günümüzde iki farklı tedavi yöntemi vardır: Mikrocerrahi ve endeovasküler yöntemler. Anevrizma tedavisi hakkında ayrıntılı bilgi için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.