Beyin Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Beyin tümörleri birçok durumda hayatı tehdit edebilen, uzman bir hekim tarafından ele alınması gereken, erken teşhisin hayati olduğu bir hastalıktır. Bu yazımızda beyin tümörü belirtileri ve tedavi yöntemlerine ilişkin bilgiler bulabileceksiniz. 

Beyin tümörü oluşumu konusunda riskli kişiler

45 yaş üstü olanlar ve genetik olarak akrabalarında beyinde tümör varlığı olarak sıralanabilir. Diğer bir risk faktörü ise kanserojenler ve radyasyona sürekli mağruz kalmadır.

Beyin tümörleri hayati tehlike açısından nasıl farklılık gösterir?

Tümörün yeri önemlidir. Beynin, tümörün büyük boyutlara kadar büyüyebileceği ve hiçbir şekilde kendini gösteremediği “sessiz” alanlar vardır. Ancak bunun tersi de olur: tümör küçüktür, ancak hayati fonksiyonlardan sorumlu alanda gelişir. Bunun dışında tümörün kötü huylu ve iyi huylu olma dereceleri ve yayılma hızı da etkilidir.

Beyin tümörü belirtileri

İlk ve en önemlisi belirtisi baş ağrısıdır. Kökeni açıktır : tümör nedeniyle kafa içi basınç artmaktadır. Tabii ki her baş ağrısının nedeni tümör değildir. Olağanın dışında, gelişen ve tekrarlayan baş ağrıları tümör kaynaklı olabilir. Net bir çerçeve çizmek zor olsa da genellikle sabahları daha fazla olan şiddetli ağrılar tümör kaynaklı olabilir. Yine de kişide olağan dışı ya da sürekli baş ağrısı varsa beyin tümörü yönünden incelenmesi faydalı olacaktır. Ayrıca:

Bir başka önemli semptom işitme, koku veya görmede aniden kaybolma, azalma, çift ve bulanık görme, kelimeleri karıştırma, eskisinden belirgin farklı olan unutkanlık vb.. Kısaca tümörün beyinde baskıladığı alana göre bu semptomlar farklılık gösterecektir.

yeme ile ilişkili olmayan bulantı ve kusma;

baş dönmesi ve bilinç kaybı;

kramplar;

azalmış dikkat ve hafıza konsantrasyonu;

psiko-duygusal dengesizlik;

yorgunluk ve artan uyuşukluk;

beyin tümörlerinde görülebilen belirtilerdir.

Beyin tümörleri nasıl tedavi edilir?

Ana ilke değişmez, tümör cerrahi olarak çıkarılmalıdır. Ancak iyi huylu tümörlerin tümörün beyinde bulunduğu yer ve gelişimi izlenerek cerrahi bir girişime gerek kalmadan takip edilerek tedavisi mümkündür.

Bir beyin tümörünün tedavisine yaklaşım, bu durumun ciddiyeti ile bağlantılı olarak kapsamlı olmalıdır. Cerrahi girişim ile birlikte oluşumun boyutunu azaltmak ve büyümesini önlemek için radyasyon tedavisi ve kemoterapi kullanılır. Tedavi; tümörün seyri, tümörün durumunun ciddiyetine ve doğasına bağlı olarak her hasta için ayrı ayrı hekim tarafından hazırlanacaktır.

Cerrahi müdahalenin önemi yadsınamaz, ancak uygulamak her zaman mümkün değildir. Tümör ve beyin maddesi arasında net sınırların bulunmaması nedeniyle, malign tümörlerin tamamen çıkarılması mümkün olmayabilir. Ancak modern görüntüleme yöntemleri sayesinde eskisine göre çok daha iyi bir durumda olduğumuzu söylemek mümkündür. Cerrahi girişim sonrası uygulanacak tamamlayıcı kemoterapi ve radyoterapi ile daha iyi sonuçlar elde edilmektedir.

Beyin tümörlerine ilişkin diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.