Nöronavigasyon Sistemi

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi alanında yapılan cerrahi işlemler yüksek hassasiyet gerektirir. Çünkü beyin ve omurilik bölgesinde uygulanan cerrahi girişimlerin çoğunluğu sinirlere yakın bölgelerde yapılmaktadır. Özellikle tümör cerrahisinde tümörün tam olarak çıkartılması ile yaşamsal fonksiyonlara zarar verilmemesi arasında hassas bir çizgi vardır. Son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler bu operasyonlar sırasında hem cerrahın işini daha kolay hale getirmekte hem de ameliyat riskini minimize etmektedir. Nöronavigasyon sistemi bu amaca hizmet eden, cerrahi girişimin yapılacağı bölgeye maksimum hassasiyetle yaklaşılmasını sağlayarak hata payını minimuma indiren yardımcı bir sistemdir. Ameliyat sırasında cerrahi girişimin uygulandığı bölgede bir nevi navigasyon işlevi görür. Cerrahın beynin hangi bölgesinde bulunduğu, çevre yapılar, damarlar ve sinirler hakkında bir ekran aracılığı ile anlık bilgi verir. Bu sayede ameliyat daha hassas yapılabilirken risk azalır.

Nöronavigasyon sistemi hangi hastalıkların tedavisinde kullanılabilir?

Başta beyin tümörü ameliyatları olmak üzere kavernom, AVM, beyin kanaması, omurilik tümörleri, omurga cerrahisinde kullanılabilir.

Nasıl uygulanır?

Ameliyat öncesi hastadan alınan MR ve tomografi görüntüleri sisteme yüklenir. Sistem görüntüleri kendi algoritması ile yorumlayarak navigasyonu ile birleştirir. Sağlanan fonksiyonel verilerin sistemde birleştirilmesi ameliyat sırasında beynin belirgin alanlarından kaçınmaya yardımcı olur. Bu sayede hastaya özel beyin haritası çıkartılmış olur.

Sistem cerraha operasyon sırasında oryantasyon sağlar. Hedeflenen lezyona kesin bir cerrahi yaklaşım planlamaya yardımcı olur ve çevredeki nörovasküler yapıları tanımlar. Operasyon sırasında alınan MRI tümör kalıntıları için anında kontrol imkanı sağlar.

Operasyon sırasında nöronavigasyon cihazı kullanılacak hastaların standart ameliyat hazırlıkları haricinde özel bir hazırlık yapmalarına gerek yoktur.

Sonuç olarak nöronavigasyon cihazı tedavinin uygulanabilirliğini arttırır. Normal doku ile lezyon ayrımının daha iyi yapılmasını sağlayarak ince işlemlerin daha güvenilir ve hassasiyetle yapılabilmesine olanak tanır. Lezyonun tam olarak temizlenebilmesini mümkün kılar.

Şunu da unutmamak gerekir nöronavigasyon sistemi ameliyatın kendisi değil ameliyat sırasında kullanılan yardımcı bir araçtır. Bir nevi navigasyon gibi kullanılarak cerraha yardımcı olur. Cerrahın sistemin kullanımı ile cerrahi tecrübesi girişimin başarısını etkiler.

Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.