Beyin anevrizması özellikle rüptüre olduğunda kişilerin hayatını tehdit eden ve ciddi sonuçları olan bir hastalıktır. Özellikle yakınları beyin kanaması geçiren, 40 yaşından büyük kişiler anevrizma açısından risk oluştururlar ve taranmalıdırlar. Bu yazımızda sizlere beyin kanaması şüphesiyle hastanemize başvuran, tedavi sonrası tamamen iyileşen bir hastamızdan; Ayşe Hanımdan bahsedeceğim.

Ayşe Hanım ev hanımıdır. Beyin kanaması geçireceği, hatırladığında her defasında tarifi imkansız bir acı hissedeceği o gün de erkenden, yaşayacaklarından habersiz uyanmıştır. Başı ağrımaktadır. Ancak sık sık baş ağrısı yaşadığı için ağrıyı önemsememiş, her zaman yaptığı gibi kendi deyimiyle bir ağrı kesici almış, çocuklarının okula hazırlanması, eşinin işe yetişmesi için kahvaltı hazırlamaya başlamıştır.

Ne olduysa o sırada olmuştur. Önce hayatında hiç yaşamadığı kadar şiddetli bir baş ağrısı yaşamış, ardından ayakta durmakta zorluk çekmiş bulunduğu yere uzanmıştır. Hemen eşi yanına koşmuş, sorular sormuş ancak karşılığında anlamsız, bağlantısız cevaplar almıştır. Eşi bunun üzerine hemen Ayşe Hanımı acil servise götürmüştür.

Acil serviste doktorlar birkaç soru sorduktan sonra beyin kanamasından şüphelenmişlerdir. Tomografi sonrası ise bilinci kapalı olan Ayşe Hanım’ın durumu netleşmiştir. Ayşe Hanım anevrizmaya bağlı beyin kanaması geçirmiştir. Beyin cerrahisi uzmanları hemen anevrizmanın kapatılması gerektiğini söylemişler ve ardından başarılı bir operasyonla endovasküler koil adı verilen kapalı yöntemle anevrizmanın tekrar kanamasının önüne geçmişlerdir. Operasyon sonrası Ayşe Hanım yoğun bakıma alınmış, doktorlar yakınlarına beklemekten başka bir çare olmadığını söylemişlerdir.

Ayşe Hanım tekrar iyileşebilecek, eski günlerine dönebilecek midir? Eşi, çocukları, yakınları doktorlardan gelecek olumlu bir haber beklemektedir. Ancak aldıkları cevap ancak 72 saat sonra net bir şey söylenebileceği, durumunu stabil olduğu, yapılan operasyonun başarılı geçtiği, ilk 72 saati atlatırsa iyi şeyler düşünülebileceği yönündedir. Bekleyip dua etmekten başka yol bulunmamaktadır.

Nihayet kanamadan yaklaşık üç gün sonra Ayşe Hanım ilk kez eşiyle göz iletişimi kurmuştur. Yakınları için tarifsiz bir mutluluktur. Doktorlar artık biraz daha umutlu konuşmaktadır. Ancak beyin kanamasının Ayşe Hanımda herhangi bir hasar bırakıp bırakmayacağını bilememektedirler. Eşine ancak zamanla bu durumun anlaşılacağını söylerler.

Kanamadan 10 gün sonra durumu günden güne iyileşen Ayşe Hanım servise çıkmıştır. Genel durumu iyidir. Sağ tarafında güçsüzlük, zaman zaman yaşadığı hatırlama problemi ve baş ağrısı vardır. Zamanla bu problemlerinde iyileşme olacağını söyler doktorlar. Nihayet iki haftalık rehabilitasyon ve servis sürecinden sonra Ayşe Hanım taburcu olmuştur.


anevrizma-coil-sonrası-tomografi

Beyin kanamasından 6 ay sonra

Altı ay sonra kontrole gittiğinde doktorlar anevrizmasının tamamen kapanmış olduğunu söylerler (foto yukarıda). Ayşe Hanım beyin kanaması öncesi kadar olmasa da daha iyidir. Sağ tarafında olan güçsüzlük hissi azalmıştır. Hafızasından yer yer problemler olsa da giderek hatırlayamadığı yakın geçmişi daha iyi hatırlamaktadır. Artık günlük işlerini kendisi yapabilmekte, çocuklarına bakabilmektedir.

Ayşe Hanım beyin kanaması sonrası hastaneye başvuran birçok anevrizma hastasına göre şanslıdır. Beyin kanaması hemen fark edilmiş, uzman bir ekip tarafından kanamadan itibaren 6 saat içerisinde ameliyatı yapılmıştır. Beyin kanamasının oluştuğu bölge ve şiddeti itibariyle şanslıdır. Diğer taraftan hayattadır.  Etkilerini halen yaşasa da beyin kanamasının yıkıcı sonuçlarını diğer hastalara göre çok az yaşamıştır. %90-95 oranında yaşamsal fonksiyonları eski haline dönmüştür. Beyin anevrizması kapalı yöntem adını verdiğimiz endovasküler koil yardımıyla kapatılabilmiştir. Ayşe Hanım neredeyse komplikasyon olmaksızın prosedürü iyi tolere etmiştir. Nörolojik olarak sağlamdır.

Yıllardır anevrizma rahatsızlığı ile mücadele etmiş, gerek anjiyografik kapalı yöntemle gerekse de açık klipsleme adının verdiğimiz ameliyatla binlerce hastayı tedavi etmiş bir hekim olarak her hastamın Ayşe Hanım kadar sağlıklı olmadığını söyleyebilirim. Eğer geçmeyen şiddetli baş ağrılarınız varsa, yaşınız 40’ın üzerindeyse, ailenizde anevrizma ya da beyin kanaması öyküsü varsa mutlaka anevrizma yönünden incelenmek için bir beyin cerrahisi uzmanına başvurun. Anevrizmalarda erken tanı hayat kurtarır. Felç gibi beyin kanamasının yıkıcı birçok etkisinden korunmanızı sağlar. Günümüzde kapalı endovasküler tedavi dediğimiz yöntemle, kasıktan bir katater yardımıyla girilerek, anevrizmanın içi coil adı verilen maddeyle kapatılabilmektedir. Beyin sağlığı için bazı tavsiyeler:

  • Eğer bir şekilde anevrizmanız olduğu tespit edilmişse mutlaka tedavi olun.
  • Yüksek tansiyonunuz varsa kontrol altında alın.
  • Düzenli egzersiz yapın.
  • Bol bol temiz havaya çıkıp oksijen alın.
  • Dengeli ve sağlıklı beslenin. Hazır, yapay gıdalardan uzak durun.
  • Sigaradan uzak durun kullanıyorsanız bırakın.

Doç. Dr. Ali Yılmaz ile iletişim sayfamızdaki bilgileri kullanarak iletişime geçebilir, randevu alabilirsiniz.