Geçici İskemik Atak

Geçici iskemik atak beynin bir kısmına giden kan beslemesindeki geçici bir kesintiden kaynaklanır. Kan beslemesindeki kesinti, beyinin etkilenen kısmında oksijen eksikliğine neden olur. Bu, konuşma ve görme bozukluğu gibi felce benzer ani semptomlara ve yüzde, kollarda, bacaklarda uyuşma veya güçsüzlüğe neden olabilir. Ancak bir geçici iskemik atak inme kadar uzun sürmez. Geçici iskemik atakta genellikle bir kan pıhtısının neden olduğu tıkanma, oksijenin bir kez daha beyne akmasına izin verecek şekilde çözülür veya yerinden oynar. Etkiler birkaç dakika ile birkaç saat arasında sürer ve 24 saat içinde tamamen ortadan kalkar. Geçici iskemik ataklar geriye dönük olarak teşhis edilebilir.


Geçici iskemik atak belirtileri

  • Yüzün bir tarafını hareket ettirememe, gülümseyememe, ağız veya göz düşüklüğü,
  • Kolu veya bacağı hareket ettirememe, zayıflık ya da felç durumu
  • Bulanık, bozuk konuşma. Ya da kişi uyanık görünmesine rağmen hiç konuşamayabilir. Kendisine söylenenleri anlamayabilir.
  • Koordinasyon kaybı, aşırı baş dönmesi

Bu belirtilerden birisini görürseniz derhal 112’yi arayın.

İskemik atağın ilk aşamalarında, geçici ya da tam bir inme geçirip geçirmediğinizi söylemek mümkün değildir. Bu belirtiler ortaya çıkmış ancak ambulansın gelmesini beklerken semptomlar ortadan kalkmışsa ya da acile giderken semptomlarınız aniden kaybolmuşsa yine de hastanede bir beyin cerrahı uzmanı tarafından 24 saat içerisinde değerlendirilmeniz gerekir

Çünkü geçici iskemik atak geçirmişseniz yakın gelecekte tam felç geçirme riskiyle karşı karşıya olabilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre geçici iskemik atak geçiren ve tedavi görmeyen kişilerin üçte birinden fazlası bir yıl içinde majör inme geçirir. İstatistiklere göre bu insanların % 10 ila % 15'i bir geçici inmeden sonraki üç ay içinde büyük bir inme geçirmektedir.  

Geçici iskemik atak yakın zamanda inme geçirebileceğinize dair uyarı işaretidir. Bu sebeple beyin cerrahı tarafından yapılacak değerlendirme, doktorların bunun olma olasılığını azaltmanın en iyi yolunu belirlemelerine yardımcı olacaktır. Daha önce geçici iskemik atak geçirmiş olabileceğinizi düşünüyorsanız, ancak belirtiler geçtiyse beyin cerrahisi uzmanına görünmenizde büyük yarar bulunmaktadır.


Geçici iskemik atağın nedenleri

Atak sırasında beyninize oksijen açısından zengin kan sağlayan kan damarlarından 1'i tıkanır. Bu tıkanıklığa genellikle vücudunuzun başka bir yerinde oluşan ve beyni besleyen kan damarlarına giden bir kan pıhtısı neden olur, ancak yağ partikülleri ya da hava kabarcıkları da geçici iskemik atağa neden olabilir.

  • sigara içmek
  • hipertansiyon
  • obezite
  • yüksek kolesterol seviyeleri
  • aşırı alkol
  • diyabet
  • genetik yatkınlık

Genel olarak kısmi ya da tam inme geçirme ihtimalinizi arttıran etmenlerdir.


iskemik-inme


Geçici iskemik atak tedavisi

Geçici iskemik atağın semptomları birkaç dakika veya saat içinde düzelse de, gelecekte tam bir inmeyi ya da felci önlemek için tedaviye ihtiyacınız olacaktır. Tedavi, yaşınız ve tıbbi geçmişiniz gibi kişisel koşullarınız ile iskemik atağın nedenine bağlıdır. Eğer iskemik atağın nedeni beyin veya boyun damarlarındaki daralma ise kan sulandırıcı ilaçların yanı sıra bu daralmayı açmak için kapalı yöntemle stent tedavisi gerekebilir. Yine bazı durumlarda, beyninize kan sağlayan ana kan damarları olan karotis arterlerinizin blokajını kaldırmak için karotis endarterektomi adı verilen bir ameliyat gerekebilir. Her durumda geçici iskemik atağın nedenini ortadan kaldırmak için ilaç tedavisine başlanacaktır. Diğer taraftan gelecekte inme geçirme ihtimalinizi azaltacak yaşam tarzı değişiklikleri de önemlidir.


Geçici iskemik ataktan korunmak

İskemik atak genellikle yakın gelecekte başka bir inme geçirebileceğinizin bir işaretidir. Bu sebeple yakın gelecekte tam, hayatı tehdit eden bir inme geçirme riskiniz bulunmaktadır. Daha önce inme geçirmiş olun ya da olmayın gelecekte inme geçirme riskinizi azaltmak için bazı hayat tarzı değişiklikleir gereklidir:

  • Aşırı kilodan kaçının, fazla kilonuz varsa sağlıklı bir şekilde kilo verin.
  • Dengeli beslenin.
  • Düzenli egzersiz yapın
  • Alkolü sınırlandırın ve sigarayı bırakın.

 

Doç. Dr. Ali Yılmaz ile iletişim sayfamızdaki bilgileri kullanarak iletişime geçebilir, randevu alabilirsiniz.