İlerlemiş Boyun Fıtığı Belirtileri

Boyun, omuz veya kol ağrısı günlük hayatınızı etkiliyor mu? Sadece başınızı çevirirken boynunuzda keskin bir ağrı hissediyor musunuz? Parmaklarınız uyuşuyor veya karıncalanıyor mu? Bu semptomların birinden veya bir kısmından şikayetçiyseniz boyun fıtığı rahatsızlığınız olabilir. Boyun fıtığı boyun kemikleri arasındaki kıkırdak yastıkların hasar gördüğü ya da yırtıldığı anlamına gelir. Omurilik içerisinden geçerek vücudumuza yayılan sinirler boyun fıtığından dolayı tahriş olabilir. Bu durum kola yayılan ağrı dahil farklı semptomlara neden olur. Tahriş olmuş bir sinir kökü ağrıya, uyuşmaya, karıncalanmaya ve hatta kol gücünün bir kısmının kaybedilmesine neden olabilir. İlerlemiş boyun fıtığı belirtileri ise yukarıda saydığımız semptomların oldukça şiddetli hale gelmesidir.

Boyun fıtığının en yaygın lokasyonları C4/5, C5/6 ve C6/7'dır. Fıtığın görüldüğü disk bölgesine göre semptomlar farklılık gösterir. İlerlemiş boyun fıtığı aşağıdakiler dahil farklı semptomlara neden olabilir. Ancak boyun bölgesinde yaşanan her ağrının nedeni boyun fıtığı olmadığı gibi semptomlar mutlak değildir. Aşağıda saydığımız belirtilerden farklı belirtiler de görülebilir.

• C4/5 lokasyonlu disk hernisi deltoidde zayıflığa neden olur, ağrı omza yayılır.

• C5/6 lokasyonlu boyun fıtığı kaslarda zayıflığa neden olur. Ağrı boyun arkasından pazı, ön kol, ardından işaret parmağı ve başparmağa yayılır.

• C6/7 lokasyonlu disk herniasyonu trisepslerde zayıflığa neden olur. Ağrı boyun arkasından triseps, ön kol, daha sonra uzun parmak veya yüzük parmağına yayılır.

İlerlemiş boyun fıtığı neden kaynaklanır?

Omurga, kafatasının tabanından başlayıp kuyruk kemiğine kadar uzanan omuriliği oluşturan 33 kemikten oluşur. Omurların her biri arasında omurga için amortisör görevi gören, kemikleri travma veya aşınma ve yıpranmadan korurken hareket ve esneklik sağlayan kıkırdak diskler vardır. Diskler hasar görürse ve şişmeye veya fıtıklaşmaya başlarsa, omurilikten vücuda yayılan sinirleri sıkıştırarak ciddi ağrıya neden olabilir. Fıtıklaşmış disk genellikle yavaş yavaş gelişir. Nedenlerini kısaca aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.

Yaş: Disk yaşa bağlı olarak dejenerasyon ya da yıpranma nedeniyle fıtıklaşmaya eğilimli hale gelebilir. Disk yaşlandıkça elastiki yapısını kaybetmeye başlar. Bu nedenle daha az esnek hale gelir. Bu durum hareket ettiğinizde, döndüğünüzde yırtılma veya fıtıklaşma ihtimalinin daha yüksek olduğu anlamına gelir. Yaşlı insanlarda fıtık çok daha kolay yırtılabilir.

Genetik etki: Omurganın doğuştan gelen anatomik yapısı disk fıtıklaşmasına yatkın olabilir. Böyle durumlarda aile öyküsü vardır.

Ani Hareket: Ani, sarsıcı, ters hareketler diskin fıtıklaşmasına neden olabilir.

Travma: Ağır bir nesneyi kaldırırsanız, üst vücudunuzu çok hızlı döndürürseniz veya bükerseniz diske zarar verebilirsiniz. Ayrıca kaza, düşme gibi nedenlerle de disk fıtığı oluşabilir.

Tedavi seçenekleri

Boyundaki fıtıklaşmış bir disk genellikle MRI taraması veya BT ile teşhis edilebilir. Boyun fıtığı ilk aşamada konservatif yöntemlerle tedavi edilir. Konservatif yöntemlerle geçmeyen ya da nörolojik hasara neden olan ilerlemiş boyun fıtığı cerrahi yöntemlerle tedavi edilir. Ayrıntılı bilgi için ameliyatsız beli fıtığı tedavisi, boyun fıtığı ameliyatı yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Bilig ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.