Beyin Kanaması Neden Olur?

Beyin kanaması kafatası içerisinde meydana gelen çeşitli kanama türlerinin genel adıdır. Tıbbi literatürde kanamanın gerçekleştiği bölgeye göre subaraknoid kanama (beyin zarı ile beyin arasında gerçekleşen kanama), intraserebral kanama (doğrudan beyin dokusu içerisinde meydana gelen kanama), subdural kanama (Beyni çevreleyen dura adı verilen zarın altında gerçekleşen kanamalar) ve epidural kanama (kafatası ile beyin zarı arasında meydana gelen kanamalar) şeklinde sınıflandırılır. Beyin kanamasının nedenleri kanamanın gerçekleştiği bölgeye göre farklılaşır. Örneğin subaraknoid kanamaya genellikle anevrizmalar neden olurken, subdural kanama genellikle travma kaynaklıdır. Aşağıdaki bölümde beyin kanaması neden olur sorusunu yanıtlamaya çalıştık.

Beyin kanaması nedenleri

Yukarıda bahsettiğimiz gibi kanama beynin içinde veya dışında, kafatasının içinde herhangi bir bölgede olabilir. Beyin kanamalarının aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli nedenleri vardır:

Yüksek tansiyon

Yüksek tansiyon en başta gelen beyin kanaması nedenidir. Kronik hipertansiyon (yüksek tansiyon) kan damarlarının duvarlarını zayıflatarak anevrizma oluşumuna ve beyin kanamasına yol açabilir. Anevrizmalar genellikle kırk yaşından sonra daha yaygın görülen beyin kanaması türü olan subaraknoid kanamaya yol açar. Anevrizma riski yüksek tansiyonun kontrol altına alınmasıyla azaltılabilir.

Kafa travması

50 yaşın altındaki kişilerde beyin kanamasının en yaygın nedeni düşme veya kaza sonucu kafa bölgesine alınan darbelerdir.

Anevrizmalar

Anevrizma, kan damarlarında şişen ve patlayabilen zayıf noktalardır. Daha önceleri anevrizmaların doğuştan olduğu düşünülmekteydi. Ancak yapılan araştırmalarda genetik etki mevcut olsa da genellikle anevrizmaların sonradan oluştukları bulunmuştur. Anevrizmalar genellikle atardamarların dallanma noktalarında gelişir ve kan akışından doğan sabit basınçtan kaynaklanır. Genellikle yavaş büyür, büyüdükçe damar duvarının daha da incelmesine ve zayıflamasına neden olur.

Kan damarı anormallikleri

Arteriovenöz malformasyon doğuştan mevcut olan, damarlar arasında anormal şekilde gelişen bağlantılardır. Bu doğuştan gelen anormallikler kan damarlarını zayıflatarak yırtılmaya ve kanamaya neden olabilir.

Beyin kanaması riskini arttıran diğer beyin kanaması nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Kanama bozuklukları
  • Bazı karaciğer hastalıkları
  • Şeker hastalığı
  • Sigara alışkanlığı
  • Alkol veya uyuşturucu kullanımı
  • Hamilelik ve doğumla ilgili bazı durumlar
  • Doğum sırasında oluşan sorunlar
  • Amiloid anjiyopati (genellikle yaşlı hastaları rahatsız eden anormal kan damarları)
  • Beyin tümörü

Beyin kanaması doğrudan veya artan kafa içi basıncın etkisiyle etkilenen bölgelere yeterli oksijen ve kan akışını engelleyerek beyne zarar verebilir. Bu durum daha fazla beyin hasarına neden olur. Tıbbi olarak acil bir durumdur. Beyin kanamasına neden olan kaçınılabilecek faktörlerden uzak durmak, anevrizma rahatsızlığı varsa kanamadan tedavi olmak önemlidir.

Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.